Хроника

Фајненшел тајмс: Сумње у привредни опоравак глобалне економије

Штампа
уторак, 18. август 2009.

ЛОНДОН – Осетан пад цена акција забележен од почетка ове недељена водећим светским берзама одржава раширену сумњу да је глобални привредни опоравак заиста на помолу, оцењује у издању лондонски „Фајненшел тајмс”.

Цене акција у Европи су, у закључној трговини, опале од 1,5 до 2,5 одсто, а претходно је негативан тренд забележен и на другим глобалним берзама деоница.

Лист пише да најновији подаци из Јапана, који су указивали на позитиван економски раст током другог квартала, ипак „прикривају” озбиљне проблеме са којима се сада суочава друга по снази светска економија.

Један од највећих проблема у привреди Јапана је, пооцени „Фајненшел тајмса”, растућа незапосленост, иако је стопа лица без посла још увек осетно нижа него у САД и Европској унији.

Скроман раст јапанске привреде у протеклом тромесечју пре свега је уследио због огромног владиног подстицајног пакета и у целини гледано тешко је сада говорити да је највећа јапанска привреда заиста живнула, закључује „Фајненшел тајмс”.

Јапан је, иначе, у другом кварталу остварио економски раст од 0,9 одсто, рачунато на кварталној основи, док су аналитичари претходно предвиђали једноодстотнискок привредне активности.

Владини економисти сматрају да ће се економска ситуација у Јапану постепено побољшавати током наредна два тромесечја, али упозоравају да у том раздобљу треба очекивати и даљи скок незапослености.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]