Хроника

Француска од јануара 2022. забрањује пластичну амбалажу за готово сво воће и поврће

Штампа
уторак, 12. октобар 2021.

 ПАРИЗ – Француска ће од јануара 2022. године забранити пластичну амбалажу за готово сво воће и поврће, саопштило је Министарство животне средине.

Спроводећи закон из фебруара 2020. године, влада је објавила списак од око 30 врста воћа и поврћа које ће од 1. јануара морати да се продаје без пластичне амбалаже, јавља Ројтерс.

Листа воћа и поврћа укључује празилук, патлиџан и округли парадајз, као и јабуке, банане и поморанџе.

„У свакодневном животу користимо страховиту количину пластике за једнократну употребу. Циљ закона о кружној економији је да се смањи употреба пластике за једнократну употребу и повећа њена замена другим материјалима или амбалажом за вишекратну употребу и рециклирање”, наводи се у саопштењу Министарства.

Процењује се да се 37 одсто воћа и поврћа продаје са амбалажом и очекује се да ће мера спречити више од милијарду бескорисних пластичних амбалажа годишње.

Председник федерације француских продаваца воћа Франсоа Рох рекао је да ће прелазак на картон бити тежак за тако кратко време.

„Такође, продаја сирових производа је компликована јер многи купци додирују воће и људи не желе да њихово воће буде додиривано”, рекао је.

Забрана паковања део је вишегодишњег владиног програма за постепено укидање пластике, пренео је Танјуг.

Од 2021. године Француска је забранила пластичне сламчице, шоље и прибор за јело, као и кутије за стиропор за понети.

Ограничен број деликатног воћа, као на пример исечено воће, за сада се могу продавати у пластичној амбалажи, али то ће бити укинуто до краја јуна 2026. године.

Пластична амбалажа биће забрањена до краја јуна 2023. године за чери парадајз, боранију и брескве, а до краја 2024. године за шпаргле, печурке, зелену салату, биље и трешње.

Крајем јуна 2026. године малине, јагоде и друге деликатне бобице ће бити такође у продаји без пластичних паковања.

Од јануара 2023. године Француска ће такође забранити бацање посуда за јело у ресторану брзе хране који се конзумирају на лицу места.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]