Хроника

Габријел Ескобар: Не постоји никаква могућност отцепљења Републике Српске, што пре треба извршити интеграцију Западног Балкана у ЕУ

Штампа
четвртак, 21. октобар 2021.

Габријел Екобар, специјални изасланик председника САД за Западни Балкан, изјавио је да што пре треба извршити интеграцију Западног Балкана у ЕУ, јер су људи Балкана повезани с Европом у економском и културном смислу и поручио да не постоји никаква могућност отцепљења Републике Српске.

Ескобар је то рекао у разговору са председавајућим Председништва БиХ Жељком Комшићем, који је истакао да охрабрује да није искључено проширење ЕУ на Западни Балкан.

Како преноси сарајевски портал Кликс, саговорници су констатовали да интеграција у ЕУ може бити фактор стабилизације политичких прилика у региону.

Ескобар је, наводи се, изразио пуну подршку суверенитету и територијалном интегритету БиХ и додао да не постоји никаква уставна могућност за отцепљењем Републике Српске.

Осудио је најаву српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, који, како се наводи, води ка ескалацији, а на то му је Комшић рекао да на провокације Додика неће наседати те да строго инсистира само на институционалном одговору и раду Тужилаштва БиХ.

Ескобар је рекао да је "управо такав лидерски приступ у решавању проблема оно што САД подржавају.

Комшић је, додаје се, Ескобара упознао и о полицијској вежби која ће бити одржана сутра у Источном Сарајеву, Добоју и Приједору, у којој учествују МУП и Жандармерија Републике Српске, што је оценио као провокацију с циљем производње конфликта.

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]