Početna strana > Hronika > „Gasprom” dobija udeo u najvećem evropskom skladištu gasa
Hronika

„Gasprom” dobija udeo u najvećem evropskom skladištu gasa

PDF Štampa El. pošta
petak, 21. avgust 2009.

MOSKVA – Ruska kompanija „Gasprom” će dobiti udeo u novom velikom evropskom skladištu gasa Bergermeer, u Holandiji, i pristup njegovim kapacitetima u zamenu za „bafer gas”.

Bafer gas predstavlja količinu gasa čije je stalno prisustvo neophodno za normalno funkcionisanje svakog skladišta. Uobičajeno je da tu količinu plaća kompanija koja eksploatiše skladište.

Sporazum o učešću „Gasproma” u holandskom skladištu gasa potpisali su predstavnici filijale ruskog holdinga „Gasprom eksporta” i konzorcijuma koji će realizovati projekat izgradnje, prenela je agencija Itar-Tas.

U okviru sporazuma filijala „Gasproma” se obavezala da isporuči određene količine bafer gasa za skladište Bergermeer, u zamenu za „pristup kapacitetima i udeo u kompaniji koja će biti tehnički operater objekta”.

„Zahvaljujući svojim tehničkih parametrima i geografskom položaju, skladište Bergermeer garantuje stabilnost ruskih isporuka ne samo u okviru postojećih ugovora, već i realizaciju novih dogovora o isporukama gasa koji će se dopremati gasovodom 'Severni tok' koji je u izgradnji”, izjavio je direktor „Gasprom eksporta” Aleksandar Medvedev.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner