Хроника

„Гаспром” добија удео у највећем европском складишту гаса

Штампа
петак, 21. август 2009.

МОСКВА – Руска компанија „Гаспром” ће добити удео у новом великом европском складишту гаса Бергермеер, у Холандији, и приступ његовим капацитетима у замену за „бафер гас”.

Бафер гас представља количину гаса чије је стално присуство неопходно за нормално функционисање сваког складишта. Уобичајено је да ту количину плаћа компанија која експлоатише складиште.

Споразум о учешћу „Гаспрома” у холандском складишту гаса потписали су представници филијале руског холдинга „Гаспром експорта” и конзорцијума који ће реализовати пројекат изградње, пренела је агенција Итар-Тас.

У оквиру споразума филијала „Гаспрома” се обавезала да испоручи одређене количине бафер гаса за складиште Бергермеер, у замену за „приступ капацитетима и удео у компанији која ће бити технички оператер објекта”.

„Захваљујући својим техничких параметрима и географском положају, складиште Бергермеер гарантује стабилност руских испорука не само у оквиру постојећих уговора, већ и реализацију нових договора о испорукама гаса који ће се допремати гасоводом 'Северни ток' који је у изградњи”, изјавио је директор „Гаспром експорта” Александар Медведев.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]