Хроника

„Глас Америке“: Амерички дефицит ове године достигао рекордних 3,1 хиљада милијарди долара - највећи проценат од Другог светског рата

Штампа
субота, 17. октобар 2020.

ВАШИНГТОН — Због масовног издвајања средстава из буџета током пандемије и слабије наплате пореза, дефицит у САД је ове године достигао рекордних 3,1 хиљада милијарди долара, што је три пута више него у 2019.

Дефицит је више него дупло већи од оног током кризе 2009, који је износио 1,4 хиљаде милијарди долара.

Према наводима агенције Асошиејтед прес, овогодишњи дефицит чини 15,2 одсто БДП-а, што је највећи проценат од Другог светског рата.

Пројекција за овогодишњи дефицит била је до хиљаду милијарди долара, али због вируса, затварања економије, великих издвајања из буџета за помоћ грађанима и пада пореских прихода, он је вишеструко већи.

Током ове године, приходи су опали за 1,2 одсто, а трошење из буџета повећано на чак 47,3 одсто, односно 6,55 хиљада милијарди долара - од чега је највећи део отишао на помоћ фирмама и онима који су остали без посла.

Око 22 милиона Американаца је изгубило посао у марту и априлу када је економија стала због пандемије. Милиони људи су и даље у неизвесној ситуацији и очекују помоћ владе.

Међутим, договор о исплати федералне помоћи незапосленима између Конгреса и Беле куће није поститнут од краја јула, када је последња транша помоћи исплаћена.

(Глас Америке)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]