Хроника

Глас Америке: Техеран пристао да Турска и Бразил обогаћују ирански уранијум

Штампа
понедељак, 17. мај 2010.

Према споразуму постигнутом са Турском и Бразилом, Иран би требало да преда више од 1200 килограма нискообогаћеног уранијума Турској, у замену за обогаћено нуклеарно гориво погодно за коришћење у иранском реактору за медицинска истраживања.  У фебруару, Међународна агенција за атомску енергију је прорачунала да Иран има залиху од 2065 килограма нискообогаћеног уранијума.

Тренутно није познато где би било обављено даље обогаћивање иранског уранијума.

Шеф иранске дипломатије, Манучер Мотаки, саопштио је данас у Техерану да ће информацију о постигнутом договору упутити Међународној агенцији за атомску енергију до краја ове недеље.

“Детаљи о размени биће описани путем писаног споразума и одговарајућег аранжмана између Ирана и групе у Бечу, који су обећали да ће обезбедити 120 килограма горива потребног за нуклеарни реактор за медицинска истраживања у Техерану,” рекао је Мотаки.

Уколико споразум буде спроведен, то би могло да смањи притисак за увођење четврте рунде санкција Уједињених нација Ирану. САД и друге земље су забринуте да Иран настоји да развије нуклеарно оружје, за чију производњу је потребан високообогаћен уранијум.  Иран то пориче, истичући да његов нуклеарни програм има искључиво мирнодопску сврху.

Оквир постигнутог договора сличан је прошлогодишњем предлогу Међународне агенције за атомску енергију, осим што су у том предлогу Русија и Француска именоване као земље које је требало да обезбеде поменуту размену и обогаћивање иранског уранијума.

Међународне силе се надају да би изношењем уранијума из Ирана добиле довољно времена да приволе Техеран да дозволи пуну инспекцију свог нуклеарног програма од стране Међународне агенције за атомску енергију. Иран је у почетку пристао на такав споразум, али је месецима после тога изражавао разне степене преданости договору, предлажући алтернативне опције, укључујући обављање размене нуклеарног материјала у самом Ирану.

Иран сматра Турску и Бразил за прихватљивије партнере делимично због тога што су се противили завођењу додатних санкција. Најновији споразум омогућава Ирану да одлучује у коју земљу ће његов уранијум бити извезен.

(VOA)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]