субота, 20. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Грађевинарство.рс: Број изграђених станова прошле године први пут у последњој деценији могао би да достигне онај из 2011.
Хроника

Грађевинарство.рс: Број изграђених станова прошле године први пут у последњој деценији могао би да достигне онај из 2011.

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 16. фебруар 2020.

Број изграђених станова прошле године први пут у последњој деценији би могао да достигне онај из 2011. године. У Републичком заводу за статистику кажу да ће податке за прошлу годину објавити у августу, али стручњаци сматрају да је бројка од 18.449 лане премашена.

У протеклих десет година, станоградња је била у константном паду, па се број новоизграђених стамбених јединица на годишњем нивоу смањивао од једне до две хиљаде. Опоравак је наступио 2017. године, када је изграђено 14.080 станова, што је било готово 3.000 више него годину раније.

Последњи податак РЗС из 2018. показује да се ова грана опоравља, јер је изграђен 18.051 стан, односно 1,4 милиона квадрата. Статистика показује и да су најбоље биле оне године у којима је држава субвенционисала стамбене кредите.

Директор Грађевинске дирекције Србије Небојша Шурлан за Новости каже да је ГДИ у последњих десет година изградила око 6.900 станова, односно око 660.000 квадрата стамбено-пословног простора. По обиму највећи пројекти су насеља Степа Степановић на Вождовцу са 4.616 станова и Земунске капије са 1.400 станова, које се још гради.

- После светске економске кризе и периода стагнације, бележи се раст у сектору станоградње, нарочито последњих пет година - наводи Шурлан. - Од 2017. смо почели са изградњом насеља Земунске капије, у време када је више страних инвеститора отпочело са реализацијом својих пројеката у Београду. Последњих неколико година бележи се константан раст у грађевинском сектору у престоници, расте тражња за стамбеним простором, ничу луксузни комплекси, о чему сведочи знатан раст цена на тржишту.

Шурлан истиче да се гради више, али да се више и купује. Тренутно су изузетно повољни услови за куповину стана, јер су камате на стамбене кредите готово двоструко ниже него пре десетак година, па тако банке нуде клијентима стамбене кредите по стопама од око 2,7 до 3 одсто плус ЕУРИБОР.

Горан Родић из Грађевинске коморе Србије каже да је добар знак када станоградња расте, јер њу прати још 50 индустријских грана.

- Када је високоградња у експанзији, онда има посла за све и то је једна ињекција за привреду - наводи Родић. - Стамбени фонд је стар и бар милион некретнина вапи за реновирањем.

(Новости)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер