Хроника

Спутњик: Арно Гујон од септембра 2018. не може на КиМ, његова тужба и даље у фиоци косовског суда

Штампа
понедељак, 12. август 2019.

Познати француски и српски хуманитарац Арно Гујон, који дуже од 15 година преко организације „Солидарност за Косово“ помаже Србима са Косова и Метохије, од септембра прошле године не може, одлуком Приштине, да уђе на територију Космета.

Гујон за Спутњик каже да је реч о политичкој одлуци, чије је обарање правно гледано „скоро немогућа мисија“. Он истиче да му све то тешко пада, посебно зато што нема разлога за забрану која му је изречена. Хуманитарцу је, наиме, 10. септембра 2018. године уручена забрана уласка на Косово и Метохију, у којој не пише образложење. Како каже, одмах се жалио министарству унутрашњих послова привремених институција Косова да ревидирају ову произвољну одлуку.

Не кажу зашто

„Они су одбили моју жалбу, такође без образложења. Следећи корак је била тужба управном суду Косова и та тужба никада није дошла на ред. И даље стоји тамо вероватно у некој фиоци, а образложење зашто ми је забрањен улазак и даље не знам“, објашњава Гујон.

Према његовим речима, за сада све стоји у месту, што је велики проблем, како за њега лично, тако и за пројекте који су преко организације „Солидарност за Косово“ покренути у јужној српској покрајини.

Гујон наводи и да су му руке везане, јер не може да се жали ниједној другој институцији ван Косова, јер Косово није призната држава и самим тим није члан ниједне међународне организације.

"Све је у њиховим рукама, све мора да се ради унутар њихових институција"

Правно гледано - то је скоро немогућа мисија

„Нису члан Савета Европе, да бих могао да их тужим у Стразбуру. Све је у њиховим рукама, све мора да се ради на Косову, унутар косовских институција, а пошто је тамо све исполитизовано, онда је мени веома тешко. То је политичка одлука која је вероватно дошла са врха, а морам преко њихових институција да оборим ову одлуку. Правно гледано - то је скоро немогућа мисија“, каже Гујон.

Он нема намеру, како додаје, да се преда, и уверен је да ће успети да укине ту одлуку која је неразумљива и да ће у наредном периоду поново моћи да уђе на Косово и Метохију и да настави са својим хуманитарним радом.

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]