Početna strana > Hronika > Gvido Vestervele: Srbija ima jasnu evropsku perspektivu, nezavisnost Kosova je realnost
Hronika

Gvido Vestervele: Srbija ima jasnu evropsku perspektivu, nezavisnost Kosova je realnost

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. avgust 2010.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele preneo je danas u Beogradu predstavnicima srpskih parlamentarnih stranaka da Srbija ima jasnu evropsku perspektivu i da dalji proces proširivanja EU nije ugrožen zbog ekonomske krize.

Prethodno, Vestervele je poručio da se EU zalaže za direktne razgovore Beograda i Prištine i da oni treba da se vode u Briselu, a ne u Njujorku.

Radnom ručku sa Vesterveleom prisustvovali su funkcioneri DS-a, SPS-a, G17 plus, SNS-a i LDP-a, a, kako su rekli Tanjugu, nemačkom ministru su preneli poruku da je Srbija čvrsto opredeljena za članstvo u EU, ali i za dalju zaštitu nacionalnih i državnih interesa.

Lider socijalista Ivica Dačić rekao je da je razgovor protekao "u korektnom tonu" i da očigledno postoji opredeljenost svih stranaka u Srbiji da nastave sa zaštitom nacionalnih i državnih interesa, ali i evropskih integracija, kao i da se iznađe rešenje da izlaz "iz ove situacije" bude pravičan za sve.

"Nije se razgovaralo o modalitetima odnosa prema rezoluciji Srbije o Kosovu i Metohiji, to je tema za razgovor sa najvišim funkcionerima Srbije", kratko je rekao Dačić.

Potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić rekla je da je gost iz Nemačke na sastanku ponovio da postoji jasna evropska perspektiva Srbije i čitavog regiona i da se od toga, bez obzira na ekonomsku krizu i krizu proširenja u EU, nijednog sekunda nije odustalo.

"Mi smo izrazili spremnost da evropske integracije budu prioritet politike Srbije, a što se tiče rezolucije Srbije o Kosovu i Metohiji iznela sam stav stranke da treba učiniti sve da taj tekst bude usaglašen sa EU, kako bi dobio što širu podršku", rekla je Grubješić.

Razgovor je bio krajnje otvoren i prijateljski, rekla je ona, i nije bilo disonantnih tonova, a "evropska perspektiva postala nešto što je najmanji zajednički imenitelj stranaka u Srbiji".

Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić je naveo da je ovo bila prilika da u ime poltičkih stranaka koje su zastupali iznesu stavove u vezi aktuelne situacije u Srbiji te da je u ime SNS šire govorio o temi koja je najvažnija, a to je Kosovo i Metohija.

Nikolić je kazao da nije optimista u vezi ishoda rezolucije Srbije o Kosovu i Metohiji u Generalnoj skupštini UN, te da smatra da je nemački ministar "ono što je naumio da kaže ostavio za predstavnike vlasti".

"Otvoreno sam govorio o pozicijama SNS - one ostaju nepromenjene - naš cilj je Evropska unija, ali naš cilj je i da ne pokvarimo ptijateljstva sa drugim državama u svetu", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, među strankama u tom kontekstu nije bilo previše disonantnih tonova.

"U vezi Kosova i Metohije mislim da Nemačka ima uvid u to da relevante političke stranke govore o ozbiljnosti situacije, o tome da fizička sila ne može da promeni odnose u Evropi, ali i da Srbija ne može da prizna nezavisnot Kosova i Metohije" rekao je on.

Lider LDP Čedomir Jovanović je rekao da su razlike koje postoje među strankama i ovde bile uočljive ali da je zapravo važno da su te razlike sve manje.
"Mislim da se u definisanju potreba Srbije apsolutno svi slažemo i da više nema razlike među partijama koje su učestvovale na sastanku kada se govori o značaju evropskih integracija, potrebi popravljanja odnosa sa EU i Amerikom", rekao je Jovanović.

"Mi smo (LDP) tu bili jasni, smatramo da se mora promeniti Srbija, da se tako nešto ne može tražiti od Evrope ili Amerike, dok su druge stranke još jedanput apelovale na razmevanje, nudeći novu argumentaciju za staru politiku, što mislim da je pogrešan put", rekao je Jovanović.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac.

Vestervele sutra na Kosovu

Vestervele će sutra na Kosovu razgovarati sa predstavnicima vlasti u Prištini, a posetiće manastir Gračanicu i nemačke vojnike u sastavu Kfora, saopštila je nemačka ambasada u Prištini. Kako je saopšteno iz nemačkog diplomatskog predstavništva u Prištini, Vestervele će u petak razgovarati sa predstavnicima kosovskih institucija, a obratiće se i poslanicima u kosovskom parlamentu.

"Razgovore o Kosovu voditi u Briselu, a ne u Njujorku"

Govoreći ranije danas pred studentima u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, Gvido Vestervele poručio je da se EU zalaže za direktne razgovore Beograda i Prištine, i da oni treba da se vode u Briselu a ne u Njujorku.

"Neophodan je dijalog o praktičnim pitanjima i boljim uslovima života. U EU smatraju da je šansa za to konferencijski sto u Briselu, a ne u Njujorku", rekao je Vestervele.

On je rekao da pomirenje može uspeti samo ako se Beograd suoči sa realnošću i da je nezavisnost Kosova realnost, a stručno Mišljenje međunarodnog suda pravde nedvosmisleno.

Prema njegovim rečima, sa procesom pomirenja se ne može preuraniti jer je to ulaznica u EU.

Vestervele je rekao je da će doći dan kada će predstavnici Beograda i Prištine
sedeti sa predstavnicima Brisela za istim stolom i razgovarati o pitanjima koji se odnose na EU.

"Nekom se čini da je to utopija, ali proces evropskih integracija pokazuje da se to može ostvariti", rekao je Vestervele.

Vestervele je učestvovao u panel-diskusiji u Rektoratu Univerziteta u Beogradu na temu "Privreda Srbije na putu ka EU: Šanse, izazovi, prepreke".

Šef nemačke diplomatije započeo je današnju posetu Beogradu susretom sa premijerom Mirkom Cvetkovićem u Vladi Srbije.

Do kraja dana sastaće se i s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i srpskim kolegom Vukom Jeremićem.

Ovo je prva poseta Vestervelea Beogradu otkad je u oktobru prošle godine izabran za šefa diplomatije, ali ujedno i prva poseta jednog nemačkog ministra spoljnih poslova od februara 2006. kada je u Beogradu boravio Frank Valter Štajnmajer.

Vesterveleova poseta dolazi svega dve nedelje pre rasprave o nacrtu srpske rezolucije u Generalnoj skupštini UN i u trenutku kada u Beogradu ističu da je Srbija spremna za razgovore o rezuluciji, ali ne i za drastične promene teksta.

Mediji u Srbiji spekulisali su da šef nemačke diplomatije u Beograd donosi "poslednju ponudu" u ime EU u pogledu srpske rezolucije, odnosno, kako se nezvanično najavljuje, ponudu država kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija) u vidu ubrzane evrointegracije za "mekšu" rezoluciju o Kosovu, iz Berlina je poručeno da će Vesterevele zastupati stav vlade da je za Nemačku pitanje statusa Kosova rešeno i da nema potrebe za novim pregovorima.

"To je potvrdilo i mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu. Sada se radi o tome da se korak po korak u formi praktičnog napretka odnosi između Srbije i Kosova normalizuju i poboljšaju", rekao je predstavnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova uoči Vestereveleovog dolaska u Beograd.

Poseta Beogradu deo je mini-balkanske turneje, u okviru koje je nemački minstar već posetio Zagreb, a boraviće i u Sarajevu i Prištini.

Polenc: Srbija u EU pošto reši kosovsko pitanje

Predsednik Spoljnopolitickcog odbora nemačkog Bundestaga Rupreht Polenc je rekao da pristupanje Srbije Evropskoj uniji neće biti moguće bez rešenja kosovskog pitanja.

''Postoje dve važne poruke srpskoj strani: prva je da na kraju pristupanje Srbije Uniji bez rešenja kosovskog pitanja neće biti moguće i da drugog Kipra neće biti...'', rekao je Polenc nemačkom dnevniku ''Tagešpigel'', komentarišući posetu nemačkog šefa diplomatije Gvida Vestervela Beogradu. Druga poruka je, prema oceni Polenca, da će se s početkom pregovora o članstvu ojačati očekivanja EU od Srbije da saradnja Brisela sa Kosovom bude olakšana.
Navodeći da ''svako zna'' da je za Srbiju priznanje Kosova težak zadatak, on je rekao:
''Kada obe zemlje budu članovi EU, onda čitav niz pitanja, koja sada, gledano kroz 'nacionalne naočari' izgledaju mnogo veća, tada neće imati tu dimenziju''

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner