Početna strana > Hronika > Hakeri koji podržavaju "Vikiliks" menjaju strategiju
Hronika

Hakeri koji podržavaju "Vikiliks" menjaju strategiju

PDF Štampa El. pošta
subota, 11. decembar 2010.

London - Grupa hakera koja podržava "Vikiliks" će promeniti strategiju, tako da će umesto napada na vebsajtove organizacija koje smatraju njegovim neprijateljima, početi da širi američka poverljiva dokumenta putem Interneta, najavila je ta hakerska grupa.

Grupa Internet aktivista pod nazivom "Anonimni" do sada je privremeno oborila vebsajtove nekoliko kompanija, kao što su "Masterkard", "Viza", "Pejpal", jer su prestale da pružaju usluge "Vikiliksu" posle objavljivanja hiljada američkih tajnih depeša.

"Anonimni" hakeri su na svom blogu najavili promenu strategije, tako što će u buduće objavljivati delove poverljivih dokumenata na načine koji će što više otežati pokušaje da im se uđe u trag, prenela je agencija Rojters.

"Igra je promenjena. Kada se igra promeni, takođe moraju da se menjaju i naše strategije", glasi jedan komentar na blogu te grupe, u kojem se najavljuje nova operacija "Likspin".

U okviru prethodne operacije "Osveta" hakeri su koristili DDoS napade (distribuirano uskraćivanje usluga) da bi onemogućili pristup "neprijateljskim" sajtovima.

Sajber aktivisti sada podstiču svoje pristalice da pretražuju objavljene depeše na sajtu "Vikiliksa" i da objavljuju sadržaje onih dokumenata koji su bili najmanje eksponirani.

Hakeri poručuju da treba što više objavljivati delove dokumenata i koristiti pogrešne oznake i druge metode koje će vlastima otežati pokušaje da im uđu u trag.

(Tanjug)