Хроника

Хашим Тачи: Нови преговори о Косову потпуно неизводљиви

Штампа
уторак, 03. август 2010.

Косовски премијер Хашим Тачи изјавио је да је идеја власти Србије о новим преговорима о статусу Косова "потпуно неизводљива", тврдећи да је Косово "већ сто одсто независно".

"Косово је независно и суверено сто одсто. Признато је од стране најмоћнијих земаља света, део је Светске банке и ММФ-а. Идеја из Србије је из оптицаја идеја Слободана Милошевића и нешто што је најмање могуће, нешто што не треба ни Србији ни региону и као таква ће ускоро отићи у заборав", рекао је Тачи у интервјуу за ББЦ.

Тачи очекује нова признавања за Косово после одлуке Међународног суда правде (МСП), верујући да ће то учинити и пет земаља Европске уније које то још нису учиниле.

"Мислим да ће после објављивања мишљења Суда уследити нова признања (независности Косова). Србија ће, наравно, наставити са својом деструктивном улогом, али без способности и без утицаја на међународну јавност да заустави напредовање Косова", рекао је Тачи.

"Имали смо састанак са државном делегацијом Грчке. У сталном смо контакту са властима Шпаније, Румуније и индиректно са властима Кипра. Оно што је важно је да су све земље ЕУ поздравиле одлуку МСП-а. То је први корак, а други је аутономна одлука одговарајућих држава. Верујем да постоји добра воља од стране Румуније и Словачке", навео је он.

(Танјуг-Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]