Početna strana > Hronika > Havijer Solana: Kosovo je završna faza evropskih integracija Srbije
Hronika

Havijer Solana: Kosovo je završna faza evropskih integracija Srbije

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11. decembar 2008.

“Došlo je vreme da Srbija ubrza svoj hod na evropskom putu” – kaže visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana. Prvi evropski diplomata očekuje da naša zemlja uskoro dobije status kandidata za članstvo u EU, hvali Skupštinu koja je, na putu ka liberazaciji viznog režima usvojila veliki broj zakona, kao i Vladu koja je pravilno fokusirala ciljeve, dok kosovsko pitanje ostavlja za “završne faze” evropskih integracija Srbije. Imajući u vidu da se vlasti u Prištini nisu saglasile sa sporazumom od šest tačaka koji je postignut u Ujedinjenim nacijama o raspoređivanju EULEKS-a na Kosovu, Havijer Solana je izjavio da će se EULEKS razmestiti na osnovu ovog opšteg okvira, iza kojeg u potpunosti stoji 27 zemalja članica EU, i uz punu podršku i Beograda, ali i Prištine.

Kada je reč o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije, kao i Prelaznom trgovinskom sporazumu, evropski diplomata se nada da će izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca u Savetu bezbednosti UN krajem ove nedelje omogućiti Savetu ministara EU da donese odluku za započinjanje primene Privremenog trgovinskog sporazuma i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Na pitanje novinara da li će eventualno priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Beograda biti jedan od budućih uslova za nastavak evropskih integracija Srbije, Havijer Solana je izjavio: “Sve zemlje sa zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu. Uslovi su svima dobro poznati, kao i posao koji treba da se uradi. Srbija će bez sumnje usredsrediti svoju energiju na postizanje brzog napretka. Pitanje Kosova je za kasniju fazu ovog procesa”.

(Večernje novosti)