Хроника

Хавијер Солана: Косово је завршна фаза европских интеграција Србије

Штампа
четвртак, 11. децембар 2008.

“Дошло је време да Србија убрза свој ход на европском путу” – каже високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијер Солана. Први европски дипломата очекује да наша земља ускоро добије статус кандидата за чланство у ЕУ, хвали Скупштину која је, на путу ка либеразацији визног режима усвојила велики број закона, као и Владу која је правилно фокусирала циљеве, док косовско питање оставља за “завршне фазе” европских интеграција Србије. Имајући у виду да се власти у Приштини нису сагласиле са споразумом од шест тачака који је постигнут у Уједињеним нацијама о распоређивању ЕУЛЕКС-а на Косову, Хавијер Солана је изјавио да ће се ЕУЛЕКС разместити на основу овог општег оквира, иза којег у потпуности стоји 27 земаља чланица ЕУ, и уз пуну подршку и Београда, али и Приштине.

Када је реч о Споразуму о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије, као и Прелазном трговинском споразуму, европски дипломата се нада да ће извештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца у Савету безбедности УН крајем ове недеље омогућити Савету министара ЕУ да донесе одлуку за започињање примене Привременог трговинског споразума и ратификацију Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом.

На питање новинара да ли ће евентуално признавање независности Косова од стране Београда бити један од будућих услова за наставак европских интеграција Србије, Хавијер Солана је изјавио: “Све земље са западног Балкана имају јасну европску перспективу. Услови су свима добро познати, као и посао који треба да се уради. Србија ће без сумње усредсредити своју енергију на постизање брзог напретка. Питање Косова је за каснију фазу овог процеса”.

(Вечерње новости)

 

 

 

 

 

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]