Хроника

Хавијер Солана: Не постоје нови услови за кандидатуру Србије за чланство у ЕУ

Штампа
понедељак, 13. јул 2009.

БЕОГРАД – Високи европски представник за спољну политику и безбедност Хавијер Солана изјавио је данас да ЕУ неће бити потпуна без Србије и поручио да не постоје нови услови са којима ће Србија бити суочена да би постала земља-кандидат за пуноправно чланство.

„ЕУ неће бити потпуна без Србије и Србија ће наставити да се креће кроз процес стабилизације и придруживања - што скорије то боље. Србија нема више никакве услове да би постала кандидат за чланство у ЕУ”, рекао је Солана после разговора са председником Србије Борисом Тадићем. Солана је похвалио одлуку Владе Србије да од почетка ове године започне једнострану примену Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) са ЕУ и изразио очекивање да ће званични Београд завршетком сарадње са Хашким трибуналом створити услове да одлука о одмрзавању споразума буде донета и Бриселу.

„Што се тиче примене ССП, одлазим са убеђењем да ће Влада Србије учинити све да би испунила услов сарађе са Хашким трибуналом и од тог тренутка све ће се убрзати”, поручио је Солана.

Солана је сусретом са председником Србије завршио посету Београду, током које се састао са премијером Мирком Цветковићем и министрима Вуком Јеремићем, Ивицом Дачићем и Гораном Богдановићем. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност сутра ће посетити Скопље и Приштину, а нередног дана и Подгорицу.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]