Početna strana > Hronika > Hodžaj: Lideri OVK će iz suda u Hagu izaći čistog obraza; Haradinaj: Sloboda ima ime i to ime je Račak; Filip Kosnet: SAD stoje uz Kosovo na dan sećanja na žrtve u Račku
Hronika

Hodžaj: Lideri OVK će iz suda u Hagu izaći čistog obraza; Haradinaj: Sloboda ima ime i to ime je Račak; Filip Kosnet: SAD stoje uz Kosovo na dan sećanja na žrtve u Račku

PDF Štampa El. pošta
petak, 15. januar 2021.

 PRIŠTINA - Svi albanski političari okupili su se danas u Račku kako bi obeležili godišnjicu zločina koji je, kako Priština tvrdi, izvršen nad civilima, dok srpska strana tvrdi da su to bili teroristi takozvane OVK bez uniforme.

Lider Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj izjavio je tom prilikom da su bivši lideri tzv.OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, kao i Jakup Krasnići i Redžep Seljimi trenutno odsutni, da će iz suda u Hagu izaći čistog obraza, prenosi Ekonomija online.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je ispred Memorijalnog kompleksa u tom mestu da "sloboda ima ime i da je to ime Račak".

U Račku su bili i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i v.d. predsednika privremenih kosovskih institucija Vjosa Osmani koji su rekli da bez pravde za srpske zločine na Kosovu ne može biti trajnog mira.

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet objavio je na svom Tviteru da ta zemlja stoji uz Kosovo na dan sećanja na žrtve u Račku.

U selu Račak, udaljenom oko 40 kilometara od Prištine, 15. januara 1999. godine, 45 Albanaca navodno je ubila srpska policija. Taj sukob iskorišćen je kao povod za NATO bombardovanje SR Jugoslavije, a na osnovu izjava tadašnjeg šefa misije OEBS-a na Kosovu Vilijema Vokera.

(Tanjug)