Хроника

Хрватски министар спољних послова: Теслом се могу поносити и Хрвати и Срби - он је пример славне особе с двоструким идентитетом, увек је говорио да се поноси хрватском домовином и српским пореклом

Штампа
понедељак, 12. август 2019.

Хрватски Министар спољних и европских послова Горан Грлић Радман рекао је да се и Хрвати и Срби могу поносити Николом Теслом, након критика из Србије да Хрватска присваја тог славног научника.

Министарство културе и информирања Србије прошле недеље је саопштило да најоштрије осуђује "недопустив покушај Хрватске да присвоји научника и иноватора Николу Теслу.

"Реакција из Србије непотребна"

Хрватска ће се на изложби Експо 2020. у Дубаију представити као земља иновација с проналазачима попут Николе Тесле, Фауста Вранчића и Мате Римца.

Грлић Радман је у разговору за Н1 истакао да сматра да је реакција из Србије непотребна и да примера славних особа с двоструким идентитетом има свугда у свету.

 

Навео је пример Николе Шубића Зринског, којег славе и Хрвати и Мађари, те Лавослава Ружичке, Вуковарца награђеног Нобеловом наградом за свој рад у Швицарској.

Он је универзални човек, који је допринео човечанству


"У сваком случају, у једном дијалогу, можемо се поносити и Хрвати и Срби да смо имали таквог једног човека светског гласа. Он је универзални човек, који је допринео човечанству", закључио је министар.

(Индекс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]