Početna strana > Hronika > Indipendent: Genetski modifikovani proizvodi protiv nestašice hrane
Hronika

Indipendent: Genetski modifikovani proizvodi protiv nestašice hrane

PDF Štampa El. pošta
sreda, 12. avgust 2009.

Svet će u sledecih pet decenija imati još tri milijarde usta da nahrani i zbog toga treba već sada razmišljati o nacinima da se odgovarajuće kolicine hrane na vreme obezbede, piše u današnjem izdanju londonski "Indepedent".

List ocenjuje da genetski modifikovani usevi predstavljaju jednu od mogućnosti, jer očekivani porast stanovništva znači da će svet morati da obezbeđuje sve više hrane, ali iz ograničenih izvora.

Genetski modifikovani kukuruz, soja i pamuk u nekim delovima sveta se uzgajaju skoro deceniju i nisu poznati neki ozbiljniji zdravstveni ili ekološki problemi, tvrdi britanski dnevnik.

"Indipendent" ipak upozorava da u vezi dalje primene genetski modifikovane hrane ima i potpuno opravdanih razloga za obazriv pristup. Velike korporacije, poput američkog "Monsanta", već su izvršile veliki deo istraživanja o genetskoj modifikaciji, a njihov glavni cilj je povećanje prodaje pesticida, herbicida i prevaziđenih vrsta đubriva.

"Premalo se ulaže u načine da se putem genetske modifikacije vakcine ubace u banane, paradajz ili voćne sokove za potrebe zemalja koje zbog siromaštva nemaju tehnicke mogucnosti da vakcinišu stanovnništvo", navodi list.

Veća ulaganja su potrebna i u korišćenje genetske modifikacije za uzgajanje osnovnih useva za opstanak najsiromašnijih zemalja. Za to je potreban koordinisan pristup vlada i agencija u svim razvijenim i zemljama u razvoju, ocenjuje se dalje u tekstu londonskog dnevnika.

Napredak u toj oblasti mora hitno da se postigne i zbog klimatskih promena koje su posledice globalnog otopljavanja, zaključuje se u tekstu "Independenta".

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner