Хроника

Индипендент: Генетски модификовани производи против несташице хране

Штампа
среда, 12. август 2009.

Свет ће у следецих пет деценија имати још три милијарде уста да нахрани и због тога треба већ сада размишљати о нацинима да се одговарајуће колицине хране на време обезбеде, пише у данашњем издању лондонски "Индепедент".

Лист оцењује да генетски модификовани усеви представљају једну од могућности, јер очекивани пораст становништва значи да ће свет морати да обезбеђује све више хране, али из ограничених извора.

Генетски модификовани кукуруз, соја и памук у неким деловима света се узгајају скоро деценију и нису познати неки озбиљнији здравствени или еколошки проблеми, тврди британски дневник.

"Индипендент" ипак упозорава да у вези даље примене генетски модификоване хране има и потпуно оправданих разлога за обазрив приступ. Велике корпорације, попут америчког "Монсанта", већ су извршиле велики део истраживања о генетској модификацији, а њихов главни циљ је повећање продаје пестицида, хербицида и превазиђених врста ђубрива.

"Премало се улаже у начине да се путем генетске модификације вакцине убаце у банане, парадајз или воћне сокове за потребе земаља које због сиромаштва немају техницке могуцности да вакцинишу становнништво", наводи лист.

Већа улагања су потребна и у коришћење генетске модификације за узгајање основних усева за опстанак најсиромашнијих земаља. За то је потребан координисан приступ влада и агенција у свим развијеним и земљама у развоју, оцењује се даље у тексту лондонског дневника.

Напредак у тој области мора хитно да се постигне и због климатских промена које су последице глобалног отопљавања, закључује се у тексту "Индепендента".

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]