Početna strana > Hronika > Indonezija: Protest ispred ambasade Švedske.u DŽakarti zbog paljenja kopije Kurana u Švedskoj i Holandiji. Demonstranti palili zastave Švedske, Danske, Holandije
Hronika

Indonezija: Protest ispred ambasade Švedske.u DŽakarti zbog paljenja kopije Kurana u Švedskoj i Holandiji. Demonstranti palili zastave Švedske, Danske, Holandije

PDF Štampa El. pošta
utorak, 31. januar 2023.

 Nekoliko stotina muslimana u Indoneziji okupilo se sinoć ispred švedske ambasade u DŽakarti, kako bi izrazili protest zbog paljenja kopije Kurana u Švedskoj i Holandiji. Tom prilikom demonstranti su palili portrete danskog anti-islamskog aktiviste Rasmusa Paludana, kao i zastave Švedske, Danske i Holandije.

Lokalne vlasti su blokirale ulice koje vode ka švedskoj ambasadi, gde je bilo raspoređeno više od 200 policajaca i vojnika oko zgrade ambasade, koja je bila ograđena bodljikavom žicom, preneo je AP.

Paludan je 21. januara na protestima ispred turske ambasade u Stkokholmu zapalio kopiju Kurana, a nakon toga je holandski lider krajnje desničarskog pokreta Pegida Edvin Vagensveld pocepao kopiju Kurana u blizini sedišta holandske vlade.

To je razgnevilo muslimane širom sveta koji su pokreunli proteste u nekim zemljama, uključujući i Indoneziju, gde su demonstranti vikali "Alah je veliki" i tražili da se zatvori švedska ambasada u DŽakarti.

Prethodno je indonežanska vlada oštro osudila paljenje Kurana i pozvala švedsku ambasadorku Marinu Berg na razgovor.

(Tanjug-AP-RTS)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner