Početna strana > Hronika > Inicijativa mladih za ljudska prava: Preispitati rad Žandarmerije u Preševu
Hronika

Inicijativa mladih za ljudska prava: Preispitati rad Žandarmerije u Preševu

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. jul 2009.

Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva od državnih organa da preispitaju delovanje Žandarmerije u Preševu i hitno sprovedu istragu o eventualnim kršenjima zakona od strane pripadnika ove jedinice.

Nakon bombaškog napada u Preševu, 14. jula 2009. godine, pripadnici Žandarmerije pretresli su više kuća na teritoriji opštine Preševo, tragajući za osumnjičenima. Upad u kuće Sadata Nuhiua, Hajruša Nuhiua, Gafura Dalipija i Cenana Mehmetija izveden je bez naredbe istražnog sudije i uz korišćenje prekomerne sile. Veliki broj maskiranih i naoružanih pripadnika Žandarmerije upao je u kuće uz upotrebu sile i uz pretnje ljudima koji su se tu zatekli. Tom prilikom načinjena je i materijalna šteta na kućama i nanete su lakše telesne povrede članovima porodice Dalipi. Naredbe istražnog sudije o pretresu lica i objekata dostavljene su u sve tri kuće naknadno od strane redovne policije.

Ovakvo prekoračenje policijskih ovlašćenja pojačava već prisutnu atmosferu straha i nepoverenja u Preševu. Razvoju takve atmosfere u velikoj meri doprinosi i pojačano prisustvo naoružanih pripadnika Žandarmerije na ulicama.

Vlada Republike Srbije dužna je da obezbedi da se svi građani Srbije osećaju sigurno i bezbedno. Stvaranje straha i pritisci korišćenjem policije ili njenih specijalnih jedinica već su bili deo državne politike u vreme vlasti Slobodana Miloševića i njihovo ponovno korišćenje može dovesti do nesagledivih posledica po bezbednost ljudi.

Podsećamo vlast u Srbiji da je i ovoga puta propuštena šansa da se u Preševu pošalje jasna poruka da Srbija jednako tretira sve svoje građane i da ne smatra Albance remetilačkim faktorom niti teroristima. Nažalost, zvaničnici, uključujući i predsednika Tadića, nisu našli za shodno da posete legalne organe vlasti u Preševu, niti da u dogovoru sa njima pokušaju da smire napetu situaciju.

(NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner