Хроника

Иницијатива младих за људска права: Преиспитати рад Жандармерије у Прешеву

Штампа
петак, 24. јул 2009.

Иницијатива младих за људска права захтева од државних органа да преиспитају деловање Жандармерије у Прешеву и хитно спроведу истрагу о евентуалним кршењима закона од стране припадника ове јединице.

Након бомбашког напада у Прешеву, 14. јула 2009. године, припадници Жандармерије претресли су више кућа на територији општине Прешево, трагајући за осумњиченима. Упад у куће Садата Нухиуа, Хајруша Нухиуа, Гафура Далипија и Ценана Мехметија изведен је без наредбе истражног судије и уз коришћење прекомерне силе. Велики број маскираних и наоружаних припадника Жандармерије упао је у куће уз употребу силе и уз претње људима који су се ту затекли. Том приликом начињена је и материјална штета на кућама и нанете су лакше телесне повреде члановима породице Далипи. Наредбе истражног судије о претресу лица и објеката достављене су у све три куће накнадно од стране редовне полиције.

Овакво прекорачење полицијских овлашћења појачава већ присутну атмосферу страха и неповерења у Прешеву. Развоју такве атмосфере у великој мери доприноси и појачано присуство наоружаних припадника Жандармерије на улицама.

Влада Републике Србије дужна је да обезбеди да се сви грађани Србије осећају сигурно и безбедно. Стварање страха и притисци коришћењем полиције или њених специјалних јединица већ су били део државне политике у време власти Слободана Милошевића и њихово поновно коришћење може довести до несагледивих последица по безбедност људи.

Подсећамо власт у Србији да је и овога пута пропуштена шанса да се у Прешеву пошаље јасна порука да Србија једнако третира све своје грађане и да не сматра Албанце реметилачким фактором нити терористима. Нажалост, званичници, укључујући и председника Тадића, нису нашли за сходно да посете легалне органе власти у Прешеву, нити да у договору са њима покушају да смире напету ситуацију.

(НСПМ)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]