четвртак, 09. јул 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Истраживање: Трећина домова у Србији греје само једну собу, а само 25 одсто домаћинстава греје цео стан
Хроника

Истраживање: Трећина домова у Србији греје само једну собу, а само 25 одсто домаћинстава греје цео стан

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 11. новембар 2019.

Две или више соба греје 28 одсто домаћинстава у Србији, све собе греје тек 25 одсто домаћинстава, док је осам одсто домаћинстава без сталног грејања услед сиромаштва, показује истраживање удружења Побуна.

Конкретно, сиромашна домаћинства купатило и спаваће собе греју тек увече отварањем врата од дневне собе у којој се налази пећ или грејалица.

Купатило је увек топло тек у 29 одсто домаћинстава где се одгајају деца.

У око 32 одсто домаћинстава која одгајају бебу, греје се само једна соба, најчешће дневна, док се купатило, спаваће собе и дечије собе не греју услед недостатка новца за куповину огрева.

Многи који немају новца за грејање, хладне дане проводе возећи се градским превозом или обиласком домова здравља и тржних центара.

У сеоским пределима централне, западне и јужне Србије се највише домаћинстава греје на дрва и угаљ, али упркос томе не греју цео животни простор.

Најповољнија ситуација је у већим градовима где су због даљинског грејања топле све собе али супротно томе, највише хладних домова без грејања има баш у градовима где има највиśе сиромашних који не могу да обезбеде константан огрев.

Чак 32 одсто испитаних становника Србије признаје да нема одговарајућу одећу и обућу за зиму, али треба узети у обзир да је проценат и већи јер је многе срамота да то признају, показује истраживање које је удружење Побуна објавило на својој Инстаграм страници.

View this post on Instagram

Dnevna soba je najčešće jedina topla soba u oko 39% domova u Srbiji. Dve ili više soba greje 28% domaćinstava, sve sobe greje tek 25% domaćinstava dok je 8% domaćinstava bez stalnog grejanja usled siromaštva. Konkretno siromašna domaćinstva kupatilo i spavaće sobe greju tek uveče otvaranjem vrata od dnevne sobe u kojoj se nalazi peć ili grejalica. Mnogi koji nemaju novca za grejanje, hladne dane provode vozeći se gradskim prevozom ili obilaskom domova zdravlja i tržnih centara. Istraživanje je rađeno anketom zatvorenog tipa, putem telefona i obilaskom domova od 30.08. do 20.11.2018. godine. Podaci su dobijeni na uzorku od 4000 domaćinstava na prostoru cele Srbije, kao i anketiranjem još 2250 osoba među kojima je i 350 učitelja i učiteljica u periodu od 04.09. do 23.10.2019. godine. U seoskim predelima centralne, zapadne i južne Srbije se najviše domaćinstava greje na drva i ugalj ali uprkos tome ne greju ceo životni prostor. Najpovoljnija situacija je u većim gradovima gde su zbog daljinskog grejanja tople sve sobe ali suprotno tome, najviše hladnih domova bez grejanja ima baš u gradovima gde ima najviśe siromašnih koji ne mogu da obezbede konstantan ogrev. Setite se komšija kod kojih se ne puši dimnjak ili kod kojih niko ne dolazi na kafu. Pa ako imate mogućnosti, podarite im naručje drva, bocu plina, staru jaknu, šal ili bar u termosu topao čaj, dok ovoj hladnoj kalendarskoj ali i životnoj zimi ne dođe kraj. Budi čovek koga želiš da sretneš kad si u nevolji. #beograd #novisad #niš #kraljevo #kragujevac #grejanje #zima #siromastvo

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Много људи нема одговарајуће зимске јакне, ципеле, чизме и патике, а већина избегава да згази у бару јер им обућа пропушта.

По неколико година носе исту јакну у којој више нема топлог изолационог дела који је најчешће испао од ношења или прања, па стога носе јакну преко јакна или два џемпера истовремено.

Број испитаних учитеља и учитељица из пет градова Србије, којих је 350, изнело је процену и запажање да око 25 одсто малишана до четвртог разреда нема одговарајућу зимску одећу и обућу.

View this post on Instagram

Čak 32% ispitanih stanovnika Srbije priznaje da nema odgovarajuću odeću i obuću za zimu, ali treba uzeti u obzir da je procenat i veći jer je mnoge sramota da to priznaju. Pogledajte oko sebe, mnogi nemaju odgovarajuće zimske cipele, čizme, patike jer većina ljudi izbegava da zgazi u baru a razlog je jer OBUĆA PROPUŠTA. Mnogi nemaju zimske jakne već nose nekoliko godina jaknu u kojoj više nema toplog izolacionog dela koji je najčešće ispao od nošenja ili pranja pa se nosi jakna na jaknu i džemper na džemper. Istraživanje je rađeno anketom zatvorenog tipa, putem telefona i obilaskom domova od 30.08. do 20.11.2018. godine. Podaci su dobijeni na uzorku od 4000 domaćinstava na prostoru cele Srbije, kao i anketiranjem još 2250 osoba među kojima je i 350 učitelja i učiteljica u periodu od 04.09. do 23.10.2019. godine. U seoskim predelima centralne, zapadne i južne Srbije se najviše domaćinstava greje na drva i ugalj ali uprkos tome ne greju ceo životni prostor. Najpovoljnija situacija je u većim gradovima gde su zbog daljinskog grejanja tople sve sobe ali suprotno tome, najviše hladnih domova bez grejanja ima baš u gradovima gde ima najviśe siromašnih koji ne mogu da obezbede konstantan ogrev. Setite se komšija kod kojih se ne puši dimnjak ili kod kojih niko ne dolazi na kafu. Pa ako imate mogućnosti, podarite im naručje drva, bocu plina, staru jaknu, šal ili bar u termosu topao čaj, dok ovoj hladnoj kalendarskoj ali i životnoj zimi ne dođe kraj. Budi čovek koga želiš da sretneš kad si u nevolji. #beograd #novisad #niš #kraljevo #kragujevac #zima #siromastvo #odeća

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

Млади се сналазе на разне начине.

Чланство у библиотеци за сиромашне студенте представља мало топлију зиму.

Према сопственом признању 21 одсто средњошколаца и 27 одсто студената спава у хладној соби.

Хладноћу не трпе само средњошколци и студенти. У истој ситуацији су и старија лица и пензионери.

Признање да немају новца за грејање, па зимске дане проводе возећи се по јавном превозу или чекајући у амбулантама и тек предвече заложе ватру или упале грејалицу, дало је 22 одсто градских пензионера.

Ови подаци су добијени у сарадњи са 30 патронажних сестара.

Истраживање је рађено анкетом затвореног типа, преко телефона и обиласком домова.

Подаци су добијени на узорку од 4.000 домаћинстава на простору целе Србије, као и анкетирањем још 2.250 особа међу којима је и 350 учитеља и учитељица у периоду од 04.09. до 23.10.2019. године.

(Данас, Побуна Србије)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер