Početna strana > Hronika > Ištvan Pastor: Preispitujemo podršku vladajućoj koaliciji
Hronika

Ištvan Pastor: Preispitujemo podršku vladajućoj koaliciji

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. jul 2009.

NOVI SAD - Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da ta stranka još razmišlja o preispitivanju odnosa u vladajućoj koaliciji, pošto ni nakon nekoliko meseci nisu otklonjeni nesporazumi između njegove i Demokratske stranke.

U izjavi za Dnevnik Pastor je rekao da mu je lider DS i predsednik Srbije Boris Tadić još pre mesec dana na stranačkoj proslavi SVM obećao da će lično inicirati sastanak dvojice lidera, ali da to tog susreta ipak nije došlo.

"Predsednik Tadić je tad rekao da će razgovore incirati on, i to kroz nekoliko dana, ali se dosad ništa nije desilo", rekao je Pastor.

Dodao je da SVM, zbog nezadovljstva ispunjavanjem koalicionog sporazuma s DS potpisanog pre godinu, njegova stranka ozbiljno razmatra moguće korake koje će povući uskoro.

"Konačnu odluku donećemo početkom septembra, a taj rok smo zadali sami sebi jer smo mislili da letnji period treba iskorisiti za međustranačke razgovore, do kojih, nažalost, još nije došlo, ne našom krivicom. I mi tu nemamo mnogo mogućnosti, imamo svega tri-četiri opcije", najavio je Pastor.

Nije, međutim, želeo da navodi o kojim opcijama je reč, ali je kazao da je svakako jedna od njih i uskraćivanje podrške koaliciji vladajućoj u Skupštini Srbije.

Lider SVM je naveo da to nema nikave veze s aktulenim pregrupisavanjem stranaka na političkoj sceni i najavama iz G17 plus o formiranju stranke regiona, niti s okupljanjem bloka socijaldemokratskih stranaka oko DS.

"Mi sebe ne vidimo u tim novim stranačkim blokovima. Mi ćemo pokušati da se samostalno pozicioniramo i da tražimo političke partnere na stranama gde je to moguće", naveo je on.

Pastor kaže da uprkos trenutnom zatišju, SVM nije odustao od vojvođanskog statuta, koji je pokrajinski parlament usvojio još u oktobru prošle godine. Ipak, kako ističe, veoma je skeptičan u pogledu mogućnosti skorijeg izjašnjavanja Skupštine Srbije o tom aktu.

"Ništa nam drugo ne preostaje nego da tu temu (Statut) držimo pod pritiskom. I to ćemo činiti, bez obzira na to što su u ovom slučaju šanse za pomeranje s mrtve tačke jednake nuli. Izgleda da smo se navikli na to da se po deset godina ništa ne dešava, pa se na kraju pokaže da se nešto ipak mora desiti", rekao je Pastor.

(FoNet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner