Početna strana > Hronika > Italija: U cilju efikasnije borbe protiv ponovnog izbijanja epidemije koronavirusa, Vlada želi da produži vanredno stanje do 31. januara
Hronika

Italija: U cilju efikasnije borbe protiv ponovnog izbijanja epidemije koronavirusa, Vlada želi da produži vanredno stanje do 31. januara

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 01. oktobar 2020.

Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je da želi da predloži produženje vanrednog stanja do 31. januara, pošto ističe 15. oktobra, u cilju efikasnije borbe protiv ponovnog izbijanja epidemije koronavirusa.

"S obzirom na trenutnu situaciju, situaciju koja je i dalje kritična, iako je broj zaraženih pod kontrolom, ali koja zahteva najveću pažnju države, odlučili smo da pred parlament idemo sa predlogom o produženju vanrednog stanja, verovatno do kraja januara 2021. godine", rekao je novinarima Konte.

Vanredno stanje u Italiji prvenstveno služi za lakše i brže donošenje odluka i mera u suočavanju sa posledicama zemljotresa, poplava ili drugih katastrofa, a u ovom slučaju u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Vanredno stanje je prvi put proglašeno u februaru, a nakon što je isteklo 31. jula, produženo je do 15. oktobra.

Italija je najteže pogođena evropska zemlja pandemijom sa gotovo 36.000 umrlih i više od 315.000 zaraženih.

(Beta, AFP)