Početna strana > Hronika > Ivica Dačić: Kriza dodatno produbila odnose Srbije i Kine
Hronika

Ivica Dačić: Kriza dodatno produbila odnose Srbije i Kine

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. maj 2020.

 Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je sa kineskom ambasadorkom Čen Bo o strateškim odnosima koji su ocenjeni kao dodatno osnaženi i produbljeni poslednjih meseci, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

 Ambasadorka Čen je, ocenjujući kao odličnu saradnju dve zemlje u borbi protiv Kovida-19, naglasila da kineska strana visoko ceni podršku i pomoć koju Srbija pruža Kini, od početka epidemije u toj zemlji.

Istakla je značaj Dačićeve posete Kini od 25. do 28. februara, koja je bila jedna od retkih i prva poseta jednog ministra spoljnih poslova Kini u jeku epidemije koronavirusa, što se smatra dodatnom "potvrdom čeličnog prijateljstva" naroda dve zemlje.

Dačić je zahvalio na pomoći Kine u medicinskoj opremi i materijalu, upućivanju tima medicinskih stručnjaka u Srbiju, donaciji dve laboratorije "Vatreno oko" za testiranje na koronavirus, kao i na pomoći kineskih provincija i kompanija, a posebno na pojedinačnim donacijama ogromnog broja kineskih građana.

Sagovornici su se složili da dve strane u narednom periodu treba da se fokusiraju na realizaciju postignutih dogovora u cilju daljeg jačanja političkih i ekonomskih odnosa.

(Beta)