Početna strana > Hronika > Ivica Dačić: Potreban novi politički dogovor – nije vreme za izbore
Hronika

Ivica Dačić: Potreban novi politički dogovor – nije vreme za izbore

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 08. decembar 2008.

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže da "predsednik države i vlade i predstavnici političkih stranaka treba da se dogovore o tome šta će da se radi u narednoj godini i da jasno saopšte građanima šta sve mogu da očekuju".

Dačić je u intervjuu agenciji Beta ocenio da predstavnici države treba da saopšte građanima da se nalazimo u ozbiljnim finansijskim problemima i da može da dođe do kraha privrede.

"Treba da pitamo građane da li želimo da se vratimo u vreme hiperinflacije ili ćemo to pokušati da sprečimo zdravom monetarnom politikom i restriktivnim budžetom", istakao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da na dogovor treba pozvati predstavnike poslodavaca, sindikata i političkih stranaka: niko ne treba da misli da može štrajkovima i buntovima da dobije povećanje plata, jer situacija nije takva.

"Imamo sve preduslove da uđemo u ekonomski haos i zbog toga nam je potrebna politička čvrstina, politički dil o tome šta da se radi u narednoj godini", istakao je ministar Dačić.

Dačić je rekao da su izbori u Srbiji redovna pojava, ali da je pitanje šta bi se time promenilo i da je zbog toga važnije da se već sada napravi politička procena ko sa kim može da funkcioniše.

"Ako postoje problemi u funkcionisanju, uvek može da se napravi rekonstrukcija vlade i bez izbora", ocenio je Dačić i naveo da je narod izabrao vladu da vrši vlast četiri godine i poručio strankama da se ne kandiduju ako nisu spremni za to.

"Koalicija SPS-a, PUPS-a i JS smatra da bi interes Srbije bio da postoji politička stabilnost u određenom periodu", rekao je Dačić i dodao da ne veruje da su izbori u interesu Srbije u ovom trenutku, ali da ih se socijalisti ne plaše.

"Ako postoji politički dogovor na drugoj strani on se može napraviti i bez izbora", istakao je Dačić.

Lider socijalista kaže da SPS kao koalicionog partnera i u budućnosti vidi Demokratsku stranku i istakao da je SPS pouzdan politički partner i stabilan faktor u svakoj koaliciji.

"SPS je napravio dobar poltički izbor, što se pokazalo podelom radikala i potvrđivanjem sporazuma sa Evropskom unijom. Ovo je jedan novi politički projekat za našu stranku, pun rizika, ali zahvaljujući nama krenuli smo putem EU", ocenio je Dačić.

Jednostrana primena Prelaznog sporazuma sa EU je, prema Dačićevom mišljenju, "više politička poruka i simbolika", nego povoljna ekonomska računica.

"Srbiji se to očigledno ne isplati, ali to je poruka EU, kao što su i stavovi prema energetskom sporazumu poruka Rusiji. Ne možemo da gledamo finansijski interes, jer Srbija ima važnije ciljeve, a to je članstvo sa EU i dogovor sa Rusijom", istakao je Dačić.

Ministar je naveo da je primena sporazuma za Srbiju dosta teška, imajući u vidu svetsku finansijsku krizu, kada izvori prihoda u budžetu neće biti kao što je očekivano, ali da je to politička, a ne finansijska odluka.

(RTS)