Хроника

Ивица Дачић: Потребан нови политички договор – није време за изборе

Штампа
понедељак, 08. децембар 2008.

Министар унутрашњих послова и потпредседник Владе Ивица Дачић каже да "председник државе и владе и представници политичких странака треба да се договоре о томе шта ће да се ради у наредној години и да јасно саопште грађанима шта све могу да очекују".

Дачић је у интервјуу агенцији Бета оценио да представници државе треба да саопште грађанима да се налазимо у озбиљним финансијским проблемима и да може да дође до краха привреде.

"Треба да питамо грађане да ли желимо да се вратимо у време хиперинфлације или ћемо то покушати да спречимо здравом монетарном политиком и рестриктивним буџетом", истакао је Дачић.

Министар унутрашњих послова је рекао да на договор треба позвати представнике послодаваца, синдиката и политичких странака: нико не треба да мисли да може штрајковима и бунтовима да добије повећање плата, јер ситуација није таква.

"Имамо све предуслове да уђемо у економски хаос и због тога нам је потребна политичка чврстина, политички дил о томе шта да се ради у наредној години", истакао је министар Дачић.

Дачић је рекао да су избори у Србији редовна појава, али да је питање шта би се тиме променило и да је због тога важније да се већ сада направи политичка процена ко са ким може да функционише.

"Ако постоје проблеми у функционисању, увек може да се направи реконструкција владе и без избора", оценио је Дачић и навео да је народ изабрао владу да врши власт четири године и поручио странкама да се не кандидују ако нису спремни за то.

"Коалиција СПС-а, ПУПС-а и ЈС сматра да би интерес Србије био да постоји политичка стабилност у одређеном периоду", рекао је Дачић и додао да не верује да су избори у интересу Србије у овом тренутку, али да их се социјалисти не плаше.

"Ако постоји политички договор на другој страни он се може направити и без избора", истакао је Дачић.

Лидер социјалиста каже да СПС као коалиционог партнера и у будућности види Демократску странку и истакао да је СПС поуздан политички партнер и стабилан фактор у свакој коалицији.

"СПС је направио добар полтички избор, што се показало поделом радикала и потврђивањем споразума са Европском унијом. Ово је један нови политички пројекат за нашу странку, пун ризика, али захваљујући нама кренули смо путем ЕУ", оценио је Дачић.

Једнострана примена Прелазног споразума са ЕУ је, према Дачићевом мишљењу, "више политичка порука и симболика", него повољна економска рачуница.

"Србији се то очигледно не исплати, али то је порука ЕУ, као што су и ставови према енергетском споразуму порука Русији. Не можемо да гледамо финансијски интерес, јер Србија има важније циљеве, а то је чланство са ЕУ и договор са Русијом", истакао је Дачић.

Министар је навео да је примена споразума за Србију доста тешка, имајући у виду светску финансијску кризу, када извори прихода у буџету неће бити као што је очекивано, али да је то политичка, а не финансијска одлука.

(РТС)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]