Početna strana > Hronika > Jelena Stevanović: Da li je reper Kanje Vest Trampov zec iz šešira
Hronika

Jelena Stevanović: Da li je reper Kanje Vest Trampov zec iz šešira

PDF Štampa El. pošta
subota, 08. avgust 2020.

Za sebe misli da je bog, ali Kanje Vest želi i funkciju na Zemlji. Proslavljeni afroamerički reper kandidovao se na predsedničkim izborima i, kao da to samo po sebi već nije dovoljno bizarno, ispostavlja se da mu najveću podršku pruža – jedan od protivkandidata.

Kad je muzičar poznat po izjavama „Ja sam bog” i „Ja sam najveći umetnik svih vremena” objavio da ulazi u trku za Belu kuću, verovalo se da je to marketinški trik pred novi album i trenutni hir ekscentrične ličnosti. I zaista je zakasnio da preda izbornu listu u mnogim saveznim državama, što je njegovu kandidaturu činilo neozbiljnom.

Ipak, drugi su shvatili da u njemu ima potencijala. Kako piše „Njujork tajms”, više republikanskih zvaničnika i saradnika predsednika Donalda Trampa angažovalo se u kampanji Kanjea Vesta, pomažući mu da ispoštuje proceduru i preda ispravne izborne liste u državama u kojima to još može da uradi da bi afroameričke glasove odvukao od DŽoa Bajdena, kandidata Demokratske stranke.

Posredno je i američki lider podržao repera izjavivši da je kampanja Vesta „zanimljiva”, ali da bi „morao da je ograniči na određene države, jer je u drugima rok već prošao”.

Kanje Vest je jedan od najuspešnijih pripadnika crnačke zajednice, ali je, za razliku od mnogih sunarodnika u svetu zabave ili sporta, stao na Trampovu stranu. Sprijateljili su se kad je njegova supruga, rijaliti zvezda Kim Kardašijan, pokrenula inicijativu za reformu kaznene politike, zbog čega je sarađivala s Trampovom administracijom. Iako je za DŽordža Buša Mlađeg tvrdio da „mu nije stalo do crnaca”, Vest je hvalio Trampa i na društvenim mrežama objavljivao predsednikov slogan: „Učinimo Ameriku ponovo velikom”. Podržavao je i Trampove izjave o hrišćanstvu i zabrani abortusa, i sam se deklarišući kao veliki vernik. U julu je donekle promenio mišljenje istakavši da želi da se kandiduje jer mu se nije svidelo to što se šef Bele kuće skrivao u bunkeru za vreme rasnih nemira u maju i junu posle još jednog policijskog ubistva nenaoružanog crnca.

U Beloj kući veruju da bi Tramp mogao da ima korist od Vesta kao protivkandidata, pre svega ako bi reper odvukao glasove afroameričkih birača od Bajdena. Među crncima, demokratski kandidat uživa nadmoćnu prednost, a predsednikovi savetnici se nadaju da bi makar deo afroameričke zajednice mogao da se okrene od Bajdena ka Vestu. Reper bi mogao da bude jezičak na vagi posebno u državama poput Viskonsina, u kojima će se voditi bitka za svaki glas i odlučivati ko će biti predsednik.

Ima i drugačijih mišljenja – da trampovci sami sebi kopaju jamu jer će Vest više naštetiti aktuelnom predsedniku nego bivšem potpredsedniku. Kako piše „Forbs”, istraživanja javnog mnenja pokazuju da afroamerički umetnik uživa veću podršku među belcima i konzervativcima nego među crncima i liberalima, pa se pre može očekivati da će privući deo Trampovih nego Bajdenovih birača.

Vest je sklon ekscesima u javnosti, pa je njegova supruga prošlog meseca zatražila razumevanje i saosećajnost podsetivši na to da njen muž boluje od bipolarnog poremećaja (vrsta depresije). Kao nezavisan kandidat (iza njega ne stoji ni Demokratska ni Republikanska stranka), reper nema stvarne izgleda na biralištima, ali njegova kandidatura upozorava da izbori klize ka tome da se pretvore u spektakl, što je u velikoj meri važilo i pre četiri godine, kad je njujorški milijarder zagospodario medijima iskoristivši iskustvo rijaliti superstara.

Tramp je i kao predsednik pokazao umešnost na društvenim mrežima, objavljujući provokacije, senzacije i teorije zavere, ali je ove nedelje „Fejsbuk” prvi put obrisao njegovu objavu. Kompanija Marka Zakerberga je objavila da je uklonila predsednikov post jer nije bio usklađen s njenom politikom borbe protiv dezinformacija. Reč je o isečku iz emisije na Foks njuzu u kojoj je prvi čovek vlade kazao da su „deca skoro imuna na kovid 19”. I „Tviter” je obrisao isti snimak sa profila Trampovog izbornog štaba, dok i „Jutjub” najavljuje slične korake.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner