Početna strana > Hronika > Jelka Jovanović: Smrt patrijarha će izazvati posledice u našem društvu, koje bi mogle da se odraze i na pregovore Beograda i Prištine
Hronika

Jelka Jovanović: Smrt patrijarha će izazvati posledice u našem društvu, koje bi mogle da se odraze i na pregovore Beograda i Prištine

PDF Štampa El. pošta
subota, 21. novembar 2020.

Novinarka Novog magazina Jelka Jovanović izjavila je u Novom danu da će smrt patrijarha Irineja imati posledice u našem društvu, koje bi mogle da se odraze i na pregovore Beograda i Prištine, kao i da će SPC prilikom izbora sledećeg patrijarha birati svoj budući put -"srednji, levi ili desni".

"Trenutak je osetljiv, s tim što moramo biti svesni da kada neko ima 90 godina kao što je imao patrijarh Irinej, smrt je bila očekivana. Dobro je što su predviđene dodatne mere, jer je činjenica da se patrijarh inficirao na sahrani mitropolita", navodi Jovanović i dodaje da će se, iako zvuči grubo, zbog trodnevne žalosti i epidemiološke mere više poštovati.

Međutim, u Sabornoj crkvi, gde je u subotu bilo izloženo telo patrijarha i održana liturgija, nije se pridržavalo propisanih mera, nije bilo fizičke distance, mnogi nisu nosili maske, a okupljeni građani su u redu čekali da poljube kovčeg i krst, iako je SPC saopštila da će se pridržavati svih mera.

"Meni, kao nekomo ko se zalaže da ovo bude sekularna država, kao što piše u Ustavu, čini mi se da zbog prevelikog uticaja i prevelikog značaja koji verske zajednice biti poremećaja u društvu. Ono na šta se može najviše odraziti su pregovori Prištine i Beograda zato što je predsednik Vučić koji ih vodi, imao velikog saveznika u patrijajrhu", smatra Jovanović.

SPC najveća, najmasovnija i najuticajnija nevladina organizacija u Srbiji

Ona ocenjuje da je "SPC najveća i najmasovnija i najuticajnija nevladina organizacija u Srbiji".

"Vladike će prilikom izbora novog patrijajrha odlučiti na koji način će SPC ponašati i koji će put izabrati, srednji, levi ili desni. Cilj je da njihovi vernici imaju što bolje odnose u regionu i na Kosovu, koje je i crkvi i vernicima dosta važno. Ima u crkvi onih koji se mogu nazvati umerenima, deo javnosti je naklonjeniji mlađim i u javnom životu istaknutijim vladikama, kao što su vladika Grigorije i vladika Ignjatije", kaže ona.

U prethodnom periodu došlo do "prave čistke" na Bogoslovskom fakultetu

Podseća da je u prethodnom periodu došlo do "prave čistke" na Bogoslovskom fakultetu i da to pokazuje koliki je razdor unutar SPC.

Govoreći o situaciji sa epidemijom koronavirusa, ona napominje da je situacija sve nepovoljnija, i da smo stigli do 30 preminulih dnevno.

"Ako govorimo o zvaničnim podacima, države koje su imale između između 1000 i 2000 obolelih, imaju po pedeset preminulih dnevno. Mi na 6000 obolelih imamo tridesetak preminulih. Pretpostavljam da će u narednom periodu ceh tolikog zaražavanja doći u vidu žrtava, tako da mislim da su neke mere trebale ranije da se uvedu. Neke mere su oštetile neke delatnosti, ali one moraju da se sprovedu rigorozno", napominje Jovanović.

Odavno prošlo "pet do dvanaest"

Ističe da situacija govori da sada je odavno prošlo "pet do dvanaest", i da mora nešto hitno da se preduzme.

Prema njenom mišljenju, krajnje je mere da mere budu poooštrene i poštovane, kako bi se situacija poboljšala i kako više ne bi imali ogroman broj zaraženih.

"Činjenica je da je pritisak na zdrvastvo zbog 6000 dnevno obolelih ogroman, i činjenica je da se iz meseca u mesec odlažu operacije, da stižu hitni slučajevi koji boluju od drugih bolesti. Ceo zdravstveni sistem trpi i zbog kapaciteta i zbog odnosa prema njima", ocenjuje Jovanović.

Ona se nada da ćemo nakon ove pandemije kao društvo uspeti da izvučemo pouke koje će nam poslužiti za neko buduće vreme, kako bi znali koliko su zdravstvo i prosveta bitni i za sadašnjost, a posebno za budućnost celog društva.

(N1) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner