Хроника

Јенс Столтенберг: Односи са Русијом су на најнижем нивоу од хладног рата, још имамо путеве и канале за комуникацију, али жалимо због њене одлуке да затвори канцеларије НАТО у Москви

Штампа
четвртак, 21. октобар 2021.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да су односи са Русијом на најнижем нивоу после најновијег спора између Алијансе и Москве.

„Није било теже од краја хладног рата“, рекао је Столтенберг уочи дводневног самита министара одбране Алијансе у Бриселу, , пренео је Радио слободна Европа.

НАТО је недавноо протерао осам Руса акредитованих у Алијанси, наводећи да су обавештајни агенти. НАТО је такоде преполовио број акредитованих места за Русију.

Москва је одговорила повлачењем својих дипломата из мисије у НАТО-у и затварањем канцеларије Алијансе у Москви, оптужујући НАТО да не жели дијалог и да није пружио доказе о наводној шпијунажи.

„Још имамо путеве и канале за комуникацију са Русијом, али жалимо због одлуке Русије да затвори канцеларије НАТО-а у Москви, као и да повуче своју мисију“, рекао је Столтенберг.

„Приступ НАТО-а Русији остаје исти као и раније, што значи одвраћање и одбрану, у комбинацији са напорима да се води смислен дијалог“, додао је он.

Најновији спор измедју НАТО-а и Русије није на дневном реду самита у Бриселу, где се очекује да ће министри одбране разговарати о такозваном „мастер плану“ за одбрану Алијансе од било каквог потенцијалног руског напада.

(РСЕ)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]