Početna strana > Hronika > Kanadska vlada brani odluku o uvođenju viza za građane Češke i Meksika
Hronika

Kanadska vlada brani odluku o uvođenju viza za građane Češke i Meksika

PDF Štampa El. pošta
sreda, 15. jul 2009.

OTAVA – Kanada ima jedan od najdarežljivijih imigracionih sistema u svetu i mi ne možemo dozvoliti da on bude sistematski izigravan od strane onih koji u Kanadu dolaze kao ekonomski imigranti na mala azilantska vrata, izjavio je kanadski ministar spoljnih poslova DŽejson Keni.

On je to rekao povodom odluke vlade u Otavi da od ponedeljka uvede vize za građane Češke i Meksika. Ta odluka izazvala je veliku buru u diplomatskim odnosima, naročito sa Češkom.

Keni je rekao da se ne može opravdati ogromno povećanje izbegličkih zahteva iz Češke za iseljenje u Kanadu „kad takve osobe lakše mogu otići u 26 ostalih država Evropske unije”.

„Kanada je prošle godine ukinula vize za državljane sedam zemalja Evropske unije i samo sa Češkom imamo problema”, zaključio je ministar Keni u izjavi za nacionalnu TV mrežu Si-Ti-Vi.

Češka je odlučila da uvede vize za kanadske diplomate i službena putovanja, a šef češke diplomatije Jan Kohout zatražio je od Evropske unije da se solidariše sa Češkom i da njene članice uvedu vize za državljane Kanade.

U Briselu je, međutim, izražena nada da će „uskoro biti ponovo uspostavljen pun režim slobodnih putovanja između EU i Kanade”.

Građani Češke uputili su prošle godine 3.000 zahteva Kanadi za odobravanje izbegličkog statusa, dok je 2006, kada je važila obaveza viza u Kanadi, azil zatražilo svega šest čeških državljana.

Najveći broj zahteva za azil podnose pripadnici romske nacionalne manjine u Češkoj koji se žale da su masovno i stalno u toj zemlji diskriminisani.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner