Početna strana > Hronika > Kina: Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa povećao se na 1.367, a broj zaraženih na 59.805; Smenjeni zvaničnici Komunističke partije u Hubeiju i Vuhanu
Hronika

Kina: Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa povećao se na 1.367, a broj zaraženih na 59.805; Smenjeni zvaničnici Komunističke partije u Hubeiju i Vuhanu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 13. februar 2020.

 PEKING - Broj smrtnih slučajeva od novog koronavirusa u Kini naglo se povećao za 254, ali je naglo porastao i broj zaraženih - za 15.152, saopštila je danas nacionalna zdravstvena komisija nakon što su zdravstvene službe počele da koriste nove metode dijagnostikovanja bolesti.

To je rekordan broj zabeleženih smrtnih slučajeva i zaraženih u jednom danu, prenosi Rojters, dodajući da je ukupan broj ljudi koji su umrli od posledica koronavirusa u Kini sada povećan na 1.367, a broj zaraženih na 59.805.

Zdravstveni zvaničnici u toj provinciji, žarištu koronavirusa, objavili su da od danas u bilans uključuju i ljude kojima je bolest dijagnostikovana novim metodama.

Provincijska zdravstvena komisija je prošle nedelje najavila da će početi da priznaje rezultate kompjuterizovane tomografije, radiološkog metoda snimanja pacijenta, kao potvrdu infekcije, što omogućava bolnicama da brže izoluju pacijente.

Provincija Hubei ranije je priznavala samo rezultate testa ribonukleinske kiseline, koji pokazuje prisustvo virusa, ali je potrebno izvesno vreme da se dobiju rezultati.

Korišćenje skenera može brzo da pokaže infekcije pluća, pa će pacijenti moći da započnu lečenje na vreme i da se na taj način poveća i mogućnost da budu izlečeni.

Zbog koronavirusa škole zatvorene do 16. marta

U Hongkongu će škole biti zatvorene do 16. marta, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa u gradu, gde je potvrđeno 50 slučajeva nalik gripu.

Gradski sekretar za obrazovanje Kelvin Jeung je izjavio da se učenici osnovnih i srednjih škola sa produženog raspusta neće vratiti u klupe do najranije polovne marta, prenosi Rojters.

Odluka je doneta na savet zdravstvenih stručnjaka.

AP podseća da su učenici trebalo da se vrate u škole 17. februara, ali je onda raspust produžen do 2. marta.

U Hongkongu je jedna osoba preminula od posledica koronavirusa.

Smenjeni zvaničnici Komunističke partije u Hubeiju i Vuhanu

Kineska Komunistička partija smenila je svoje najviše zvaničnike za provinciju Hubei i njen glavni grad Vuhan, epicentar epidemije koronavirusa, javila je danas kineska zvanična novinska agencija Sinhua.

U izveštaju se navodi da je mesto generalnog sekretara Komiteta partije za Hubei preuzeo gradonačelnik Šangaja Jing Jong, dok će na to mesto u Vuhanu doći Vang Žonglin, prenosi AP.

To su nova u nizu otpuštanja visokih zvaničnika, nakon što su ranije ove nedelje smenjena dva zvaničnika lokalne zdravstvene komisije.

Državni mediji u Koni navode da se zbog grešaka u postupanju tokom epidemije novog virusa očekuje da veliki broj funkcionera bude izbačen iz Komunističke partije, nakon brojnih kritika u javnosti na račun lokalnih zvaničnika.

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner