субота, 20. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Кочо Данај: Велика Албанија до 2013?
Хроника

Кочо Данај: Велика Албанија до 2013?

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 01. новембар 2010.

Такав сценарио "решења албанског питања" даје директор Института за регионалне прогнозе у Тирани и бивши саветник три премијера, Коча Данај.

Према Данајевим прогнозама она би обухватала целу Албанију и Косово, али и делове Србије, Црне Горе, Македоније и Грчке у којима живе Албанци.

Ову идеју је Данај казао на промоцији своје политичке листе "Природна Албанија".

Сматра како би Албанци у тим државама требали изаћи на референдум у којем би се изјаснили за оснивање велике албанске државе. Одлуку о референдуму убрзо очекује на Косову.

Данај мисли да се стварања нове државе може постићи мирним путем и преговорима са комшијама те додаје како ће стварање велике албанске државе бити добро за стабилност и развој Балкана, као и решавање албанског питања.

Сам Данај је бивши саветник тројице албанских премијера, па се због тога не може сматрати политичким маргиналцем, а додаје како за ову идеју има подршку међународне заједнице.

РТС: Листа (не)природне Албаније

На скупу у Тирани промовисана "Листа природне Албаније", чији циљ је стварање јединиствене државе свих Албанаца на Балкану. Скупу присуствовали Албанци из Прешевске долине, са Косова, из Македоније, Црне Горе, Грчке и дијаспоре.

На скупу у Тирани, којем је присуствовало више стотина Албанаца из региона, промовисана је "Листа природне Албаније", директора Института за регионалне прогнозе у Тирани и бившег саветника тројице албанских премијера Коче Данаја.

Данај се залаже за јединиствену државу свих Албанаца на Балкану, а како је рекао, до тог циља се може доћи искључиво мирним путем, кроз преговоре са суседима.

Данај је на скупу, на који су дошли гости из Прешевске долине, са Косова, из Македоније, Црне Горе, Грчке и дијаспоре, рекао ;да формирање те листе води у стабилност и просперитет региона Балкана, који има европски пут, преноси Фонет.

Данај је најавио да ће се листа кандидовати на будућим изборима на територијама где живе Албанци и затражио ревизију Лондонског споразума из 1913. године, за који сматра да је "раздвојио албански народ у више држава".

Нова албанска држава, која би обухватала Албанију, Косово, делове Србије, као и делове Црне Горе, Македоније и Грке са албанским становништвом, према предвиђањима Данаја, требало би да буде формирана до 2013. године.

О томе би требало да се изјасне на референдуму Албанци у тим државама, рекао је Данај, који очекује да ће одлука о томе врло брзо бити донета на Косову.


Према оцени Данаја, формирање "Природне Албаније" значило би решавање албанског питања на Балкану.

Данај сматра да та идеја има подршку и међународне заједнице и напомиње да томе "јасно говори присуство представника Данске и Немачке на скупу у Тирани", преноси Фонет.

Ту идеју здушно подржава приштинско "Самоопредељење" Албина Куртија, додао је његов заменик Либурн Алију.

Формирање "Листе природне Албаније" поздравили су и председник општине Прешево Рагми Мустафа, председник Скупштине општине Бујановац Јонуз Муслију и потпредседник Скупштине општине Прешево Орхан Реџепи, јавља Фонет.

"Почетак формирања ове листе, што изворно долази из Тиране, веома је важан и за нас у Прешевској долини", изјавио је Рагми Мустафа.

Он мисли да је "уједињење, без употребе силе и ратова, будућност" и очекује да ће "подршка тој листи временом расти".

Мустафа није могао да каже да ли ће "Листа природне Албаније" учествовати и на наредним локалним изборима у Прешеву.

Орхан Реџепи види "овај догађај као историјски" и подсећа да се "читавог живота борио да Прешево и Бујановац буду саставни део Косова, а самим тим и Албаније", пренео је Фонет.

"Прешевска долина је најокупиранији део албанске територије", рекао је Реџепи, који је "сигуран" да ће се "Листа природне Албаније" наћи и на следећим изборима у Прешеву.

"Ако нико други, Албански национални покрет ће бити део те листе", најавио је Реџепи.

Више говорника на скупу у Тирани подржало је идеју о формирању "Листе природне Албаније".

(РТС, агенције)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер