Početna strana > Hronika > Koha: MUP Srbije i Euleks potpisuju sporazum o policijskoj saradnji
Hronika

Koha: MUP Srbije i Euleks potpisuju sporazum o policijskoj saradnji

PDF Štampa El. pošta
subota, 15. avgust 2009.

Misija Euleks na Kosmetu i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije na pragu su potpisivanja sporazuma o policijskoj saradnji u koji nisu uključene institucije Kosova, piše u dnevnik „Koha Ditore”.

List navodi da protokol koji još samo treba da bude potpisan, sadrži odredbe o policijskoj saradnji i razmeni informacija u cilju borbe protiv organizovanog i prekograničnog kriminala i drugih ilegalnih aktivnosti.

„Protokol će potpisati po jedan predstavnik Euleks-a i MUP-a Srbije, dok su predstavnici Kosova izostavljeni iz tog procesa” piše prištinski dnevnik.

Navodi se da protokol reguliše saradnju između Euleks-a i MUP-a Srbije u skladu sa „rezolucijom 1244 i odlukom Saveta Ministara Evropske unije, od kojeg i proizilazi mandat misije Euleks.

„Kao relevantan dokument za saradnju u protokolu se pominje i izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija od 24. novembra 2008. koji evidentira dijalog sa Beogradom u šest oblasti: policija, carine, pravda, saobraćaj i infrastruktura, granice i srpsko nasleđe”, navodi „Koha Ditore”.

Predstavnici Euleks-a nisu negirali mogućnost potpisivanja, a prema navodima dnevnika, podsetili su da Euleks ima određena ovlašćenja o kojima je na početku te misije bila postignuta saglasnost.

„Protokol o policijskoj saradnji sa Srbijom, kao i oni koji će biti potpisani sa ostalim zemljama, ima za cilj olakšanje razmene informacija na policijskom nivou”, rekao je portparol EULEKS-a Kristofer Lamfalusi.

On je dodao da je ta saradnja neophodna jer će olakšati razmenu informacija između kosovske i srpske policije, kojima bi trebalo da se spreči da kriminalci ili počinioci ubistava prelaze sa jedne teritorije na drugu i tako izbegnu izvođenje pred lice pravde.

Vlada takozvane države Kosovo saopštila je da Euleks nema mandat za potpisivanje međunarodnih sporazuma i da nije obaveštena o potpisivanju sporazuma sa MUP-om Srbije.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner