Хроника

Компанија Фајзер затражила од здравственог регулаторног тела САД да одобри хитну употребу њихове вакцине против коронавируса

Штампа
петак, 20. новембар 2020.

 ЊУЈОРК - Компанија Фајзер је данас затражила од здравственог регулаторног тела САД да одобри хитну употребу њихове вакцине против корона вируса, што би могло да се деси почетком децембра и означи почетак краја пандемији, пренео је AP .

Предлог је дошао само дан након што су компаније Фајзер и БиоНТех саопштиле да се испоставило да је њихова вакцина успешна око 95 одсто у спречавању лаких и тежих облика Ковид-19.

Фармацеутске компаније су саопштиле да би због добрих резултата студија требало да се брзо одобри шира употреба вакцине, а то може да уради америчка Администрација за контролу хране и лекова ( FDA ), чак и пре завршетка последње фазе тестирања.

Фајзер је исту молбу упутио и Европској унији, као и Великој Британији.

"Наш посао је да испоручимо сигурну и ефикасну вакцину која никада није била потребнија и хитнија", рекао је генерални директор Фајзера Алберт Бурла.

Са повећањем оболелих у свету, постоји велики притисак на регулаторна тела да донесу брзу одлуку, констатује AP .

"Помоћ само што није стигла. Требало би да појачамо рестриктивне мере док чекамо да вакцина дође до становништва. Нема говора о скидању маски и укидању рестриктивних мера", рекао је водећи амерички епидемиолог Ентони Фаучи.

И да FDA одобри вакцину за ширу употребу, још једна организација владе САД мора да одлучи како ће се дистрибуирати ограничен број вакцина Американцима који су врло нестрпљиви да је добију, додаје AP .

Колико је тренутно вакцина доступно још се не зна, али почетне количине нису велике и морају бити рационално распоређене.

Фајзер је саопштио да би до краја година могао да произведе максимално 50 милиона доза.

За америчко подручје би могло да буде направљено 25 милиона вакцина у децембру, 30 милиона у јануару и 35 милиона у фебруару и марту, према информацији коју је поделила Национална медицинска академија.

Примаоцима ће бити потребно да приме две дозе у размаку од три недеље.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]