среда, 24. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > "Рио Тинто": Резултати научних истраживања показују да се Пројекат "Јадар" може реализовати безбедно уз поштовање највиших домаћих и међународних стандарда заштите животне средине
Хроника

"Рио Тинто": Резултати научних истраживања показују да се Пројекат "Јадар" може реализовати безбедно уз поштовање највиших домаћих и међународних стандарда заштите животне средине

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 13. јун 2024.

Резултати научних истраживања показују да се Пројекат "Јадар" може реализовати безбедно уз поштовање највиших домаћих и међународних стандарда заштите животне средине.

Наиме, компанија "Рио Тинто" је на сопствену иницијативу објавила прелиминарне нацрте Студија о процени утицаја на животну средину Пројекта "Јадар" како би омогућила јавности да добије увид у потенцијалне утицаје пројекта на животну средину и мере за њихово ублажавање.

- Нацрти студија засновани су на истраживањима која је спровело више од сто домаћих и међународних независних стручњака, укључујући 40 универзитетских професора са више од 10 факултета. Резултати научних истраживања показују да се Пројекат "Јадар" може реализовати безбедно уз поштовање највиших домаћих и међународних стандарда заштите животне средине - саопштили су из компаније "Рио Тинто".

Како се наводи, нацрти данас објављених студија резултат су укупно шест и по година рада. Рад на студијама почео је прикупљањем података о почетном стању, након чега је спроведено више од 23.000 биолошких, физичких и хемијских анализа земљишта, воде, ваздуха и буке.

Нацрти студија су свеобухватни и засновани су на обимним подацима који омогућавају прецизне закључке о потенцијалним утицајима на животну средину и одговарајућим мерама заштите. Објављивање нацрта студија на 2.000 страница, са пратећим објашњењима, не представља почетак званичног поступка процене утицаја на животну средину који предвиђа закон Републике Србије.

Главна заступница компаније Рио Тинто у Срибји Маријанти Бабић истиче да је циљ да се спрече ширење дезинформација и неистина.

- Радне нацрте студија објављујемо како бисмо подстакли јавни дијалог о Пројекту "Јадар" заснован на чињеницама наспрам политизоване дебате која се базира на дезинформацијама и лажним вестима - каже Маријанти Бабић.

Додаје да ове студије, пружају прилику локалној заједници и свим заинтересованим странама да се сами увере у све што је до сада урађено.

- Радни нацрти све три студије су међузависни и повезани. Треба их посматрати и оцењивати као саставне делове шире целине, а не као самосталне, независне документе. Ови документи заједно идентификују могуће утицаје на животну средину и предлажу одговарајуће мере заштите - истиче Бабић. 

Проф. др Александар Јововић, редовни професор Машинског факултета и руководилац две студије наводи да радни нацрти студија о процени утицаја на животну средину Пројекта "Јадар" представљају најсвеобухватније студије ове врсте које су икада рађене у Србији. Он истиче да кроз бројне моделе, прорачуне и анализе ове студије детаљно анализирају поцетно стање животне средине и процењују техничлка решења и њихов утицај на животну средину и здравље људи.

 

- На основу тога, у студијама су наведени сви познати потенцијални ризици и предложена су одговарајуца решења за ублажавање утицаја, чиме је показано да се пројекат може одговорно и безбедно реализовати. Учешће невладиних организација, универзитетских установа, академика, пројектантских компанија и заинтересоване јавности у будуцој јавној расправи о студијама допринеле би развоју пројекта високог квалитета - поручује Јововић.

Такође, проф. др Александар Цвјетић, редовни професора Рударско-геолошког факултета закључује да је пројекат експлоатације Јадра апсолутно безбедан по становништво и животну средину.

- Пројекат експлоатације Јадра у Рио Тинту покривен је са три студије, које су иначе саставни део пројектне документације и као такве, практилно закон инвеститора налаже да то мора да уради. Ја сам конкретно радио на процени утицаја животне средине подземне експлоатације. Према свим расположивим подацима, а њих је преко 23.000 када говоримо о анализама, више од 100 учесника на тој студији показали су да је подземна експлоатација Јадра у том делу Србије апсолутно безбедна и сигурна, како са становишта људи, тако и са становишта животне средине - рекао је Цвјетић

Иначе, радни нацрти студија о процени утицаја на животну средину Пројекта "Јадар" састоје се од три засебне, међузависне и повезане студије о утицају подземног рудника, постројења за прераду на површини и депоније индустријског отпада. Заједно ове студије пружају објективну и независну анализу потенцијалних утицаја на животну средину, као и начине на које ће ти ризици бити ублажени. Студије су сачињене тако да прво утврђују почетно стање, затим идентификују ризике који могу изазвати потенцијалне штетне последице по ваздух, земљиште, воду, биодиверзитет, потенцијалне ризике управљања отпадом, културно наслеђе и живот заједнице, а затим детаљно описују кораке које ће компанија предузети да спречи и управља тим ризицима и надокнади последице када је то потребно.

Када су у питању рударски пројекти, као и приликом изградње путева, електрана и реализације других инфраструктурних пројеката, забрањено је започињање било каквих радова без званично одобрене студије о процени утицаја на животну средину од стране надлежних државних институција Републике Србије.

Тај процес подразумева и јавне расправе и ревизије независних струцњака. Против пројекта "Јадар" води се интензивна кампања ширења дезинформација, у којој се злонамерно пласирају лажне вести и неосноване тврдње да ће Пројекат имати деструктивне, негативне утицаје на животну средину и здравље људи. Такве неодговорне и континуиране оптужбе без икаквих доказа пласиране су са циљем да се јавност доведе у заблуду и изазове неоправдана забринутост грађана. Научне чињенице, које су потврдили независни стручњаци и које су представљене у студијама о процени утицаја на животну средину у потпуности оповргавају те лажне тврдње.

О Пројекту Јадар

Лежиште "Јадар"  је првокласни ресурс са потенцијалом да постави темељ развоја новог ланца производње електричних возила у Србији. У пуном капацитету, у оквиру "Јадар" пројекта би се годишње производило око 58.000 тона литијум карбоната, 160.000 тона борне киселине и 255.000 тона натријум сулфата. Пројекат би могао да обезбеди довољно литијума за напајање преко милион електричних возила годишње. Влада Србије је у јануару 2022. године ставила ван снаге дозволе за предложени рударски пројекат подземне експлоатације литијум-бората.

О Рио Тинто Групацији

Рио Тинто Групација послује у 35 земаља у којима 57.000 запослених ради на проналажењу бољих на;ина обезбе]ивања материјала који су свету потребни. Више од 150 година искуства у рударству и преради, усмерава пословање. Данас се компанија ослања на технологије као што су аутоматизација и вештачка интелигенција које помажу безбедније и ефикасније пословање. 

О компанији Рио Сава Еxплоратион 

 Групација Рио Тинто је основала 2001. године у Србији компанију Рио Сава Еxплоратион д.о.о, ћерку фирму регистровану за спровођење активности геолошких истраживања. У децембру 2004. године нов минерал, богат литијумом и бором пронађен је у долини реке Јадар у близини Лознице, у Западној Србији. За откриће овог јединственог минерала заслужан је тим домаћих и страних геолога, што је 2006. године довело до регистрације потпуно новог минерала названог јадарит, који је име добио по долини реке у којој је пронађен. Србија је за сада једино место на свету где је јадарит пронађен. 

(Информер)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер