Хроника

Константин Косачов: Болтон се упорно противио споразуму у области стратешке стабилности и контроле наоружања, мислећи да он превише ограничава САД

Штампа
среда, 11. септембар 2019.

 Москва -- Смена америчког саветника за националну безбедност Џона Болтона је унутрашња ствар САД и Русија се у то не меша, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Председник Одбора за међународна питања Савета Руске Федерације Константин Косачов, међутим, оценио је за Тасс да би Болтонов одлазак могао да повећа шансе за продужетак Споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ).

"Нада да ће нови СТАРТ бити продужен живи док год је он на снази, односно до фебруара 2021. године и након Болтоновог одласка велике су шансе да споразум буде постигнут на време и да чак буде унапредјен", рекао је Косачов.

Он је додао да се Болтон упорно противио споразуму у области стратешке ставбилности и контроле наоружања, мислећи да они превише ограничавају САД у демонстрирању супериорности.

"Не знам да ли је то разлог што га је председник Трамп отпустио, али знам да је то разлог што мени није жао због тога", закључио је Косачов.

СТАРТ су 2011. године потписале Русија и САД и он ће бити на снази до 5. фебруара 2021. године, ако га до тада не замени нови споразум о смањењу и ограничењу стратешког наоружања.

Споразум такође може да буде продужен за не више од пет година и то консензусом обе стране.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]