Хроника

КоССев: Приштински портал „Газета Експрес“ ексклузивно објавио фотографије наводне "оптужнице за убиство Оливера Ивановића"

Штампа
понедељак, 09. децембар 2019.

Само неколико сати након што су адвокати двојице оптужених у случају убиства Оливера Ивановића, Махмут Хаљими и Фарук Кореница за КоССев још једном потврдили данас да им оптужница још увек није достављена, приштински портал Газета Еxпресс, ексклузивно је објавио фотографије наводне оптужнице и њеног садржаја уз најаву да ће сутра „ексклузивно“ јавности предочити и изјаву заштићеног сведока.

Специјално косовско тужилаштво подигло је оптужницу против шест особа у случају убиства Оливера Ивановића прошле недеље. У наставку изворно преносимо превод дела текста Газете Еxпресс.

Шта оптужница каже о шесторици осумњичених за убиство Ивановића?

Према оптужници, првоосумњичени, Недељко Спасојевиц́, бивши припадник Косовске полиције, својим поступцима олакшао је и обезбедио пут осумњиченима (извршиоцима) након извршења убиства. Такође, критичног дана, окривљени Недељко Спасојевић, заједно са друга два полицајца који су се први нашли на лицу места – Жарко Јовановић и Драгиша Марковић, није обавио своју дужност током критичног дана; дозволили су неовлашц́еним особама да оштете могуц́е доказе који су се нашли на лицу места оног дана када је Оливер Ивановиц́ убијен.

Србин, Недељко Спасојевиц́, према оптужници, блиско је сарађивао са непознатим осумњиченима како би извршили убиство Ивановиц́а, стварањем услова и уклањањем препрека за омогуц́авање дела.

 

Овај полицијски истражитељ је са умишљајем и свесно обезбедио терен непознатим лицима (до сада за Тужилаштво), да се крећу аутомобилом „Опел Астра“ плаве боје са затамњеним стаклима без регистарских таблица, које је било паркирано на периферији града, а из којег је наредног дана Оливер Ивановић устрељен. Овим радњама бивши припадник Косовске полиције Недељко Спасојевиц́ починио је кривично дело „помагање у извршењу кривичног дела тешког убиства“ из члана 179. КЗК у вези са чланом 33 став 2 КЗКК.

Неколико недеља за редом, Србин, Марко Рошић, рођен у Митровици, са криминалном прошлошћу, већ је пратио покојног Оливера Ивановића. У његовом џипу (џепу прим.ред) пронађен је комад папира са регистарским таблицама аутомобила који је такође пратио брата жртве (Ивановић) а возило, чије су регистарске таблице поменуте, било је паркирано у ресторану „Греј“ у власништву Милана Радоичића.

 

ПРЕВОД ТЕКСТА СА ФОТОГРАФИЈЕ: Такође, из анализе СМС-а види се да је лице Саша Јанковић предложило сада покојном Оливеру, цитирамо: „сигурно ћу те подржати, само напред и чувај породицу и себе колико можеш. Будале су“, док Оливер одговара: „Сутра ћу позвати тужиоца да отвори истрагу“.

Раде Басара је, у својству полицајца, сарађивао са злочиначком групом коју је организовао Милан Радоичиц́, од које је добио наређења да прикрије и елиминише све доказе и да се злочин никада не расветли.

Удео у овој читавој тешкој причи имала је и административна асистенткиња жртве Оливера Ивановиц́а, Силвана Арсовиц́. Осумњичена је помогла у извршењу кривичног дела „тешко убиство“, стварајуц́и услове и уклањајуц́и препреке за извршење кривичног дела. Оптужена је имала сазнања да су сигурносне камере у СДП-овим просторијама биле насилно заустављене, искључене из струје, чиме је олакшала осумњиченима да их надзорне камере не сниме када је извршено дело убиства над покојним Оливером Ивановиц́ем. Исто 16.01.2018, у 08:16 сати, одмах након Оливеровог убиства, активирала је сигурносне камере у канцеларијама странке „СДП“, где ради као администратор у тим канцеларијама и као једина особа у поменутом објекту у време када је убиство почињено.

 

ПРЕВОД ТЕКСТА СА ФОТОГРАФИЈЕ: …близак са Оливером Ивановићем. Када сам га питао да немаш везе са убиством Оливера Ивановића, он ми је одговорио: „Не прави се луд, не везуј мене са тим послом“, док, кад сам му рекао – ти врло добро знаш ко врши ова убиства, ове злочине, он ми је рекао: „Не спомињи те ствари, е за то иде и глава, јер иза ових ствари стоје снажне (јаке) државне силе“. Током изборне кампање 2017, ја сам помогао Српској Листи и био сам са окривљеним Миланом Михајловићем, знам да је сваког дана Милан Радоичић телефоном контактирао са Миланом Михајловићем и исти је био лице које је бомбом напало објекат патрије или куће Драгана Јаблановића. У једном тренутку сам рекао Михајловићу да је и Оливер Ивановић јак и може да победи и Михајловић ми је рекао -„ако буде са нама – у реду, ако не, он неће постојати“. Такође, тврдим да сам сигуран да у паљењу аутомобила…

Овим радњама окривљени је починио кривично дело „помагање у извршењу кривичног дела тешког убиства“ из члана 179 у вези са чланом 33 став 2 КЗК.

Драгиша Марковиц́ је такође пружао тајне податке из истражног рада косовске полиције. Потоњи је у јануару 2018. године без одобрења дао тајне службене информације са места злочина и тиме починио кривично дело.

Исто је поступио и Жарко Јовановић.

Дана 16.01.2018. око 08:10 часова у улици Сутјеска у Северној Митровици, из једног возила у покрету марке „Опел Астра“, без регистарских таблица, са затамњеним стаклима, ватреним оружјем калибра 9 мм, шест пута је пуцано у сада већ покојног Оливера Ивановић.

Еxпресс ц́е сутра ексклузивно читаоцима обзнанити изјаве заштиц́ених сведока који говоре о начину како они верују да је Оливер Ивановић убијен.

Након интензивног рада Специјалног тужилаштва Косова, 2. децембра ове године подигнуте су оптужнице против шест особа осумњичених за умешаност у убиство бившег српског политичара Оливера Ивановиц́а.

(КоССев, Газета Експрес)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]