Хроника

Либан: Ескалација протеста у Бејруту, сукоби полиције и демонстраната, горе улице, најмање 75 особа је повређено, председник Мишел Аун извео војску да интервенише

Штампа
субота, 18. јануар 2020.

Бејрут -- Најмање 75 особа је повређено током сукоба полиције и демонстраната у центру Бејрута, рекао је телевизији „Хадат“ представник либанског Црвеног крста. Тридесет особа је примљено у болницу.

Раније су снаге за борбу са нередима употребиле водене топове и гранате са сузавцем против агресивне омладине у подручју Плас Етуал, где се налази председничка палата. Демонстранти су покушали да се пробију на трг, како би затражили да се распусте законодавни органи власти.

Улични активисти су гађали полицију каменицама, петардама, боцама са запаљивом смесом и оштрим предметима. Има повређених. Група која је правила нереде је похапшена.

Председник Либана Мишел Аун позвао је војску и полицију да заведу ред у центру Бејрута и осигурају безбедност грађана.

У центар престонице се већ пребацију јединице војске, како се не би дозволио погром владиних зграда, банака и продавница.

Нови талас уличних акција у Бејруту почео је у уторак, након што су лидери демонстраната објавили кампању грађанске непослушности, како би се појачао притисак на владајуће кругове.

Већ трећи месец заредом у Либану се одржавају масовни протести који су довели до оставке коалиционе Владе Сада Харирија 29. октобра прошле године. Председник Мишел Аун дао је мандат за формирање Владе 19. децембра бившем министру образовања Хасану Диабу. Његову кандидатуру је подржало 69 од 128 посланика Парламента. Именовање новог премијера није умирило протесте, чији лидери траже распуштање Парламента и одржавање ванредних избора.

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]