Хроника

Либан: Протест испред председничке палате у Бејруту, војници пуцали бојевом муницијом у ваздух како би спречили стотине демонстраната

Штампа
субота, 12. септембар 2020.

Либански војници пуцали су бојевом муницијом у ваздух, а потом и гуменим мецима, како би спречили стотине демонстраната у покушају да дођу до председничке палате у Бејруту током антивладиног протеста.

Тензије у Либану су порасле откако је почетком августа у експлозији у бејрутској луци погинуло готово 200 људи, а нарочито после великог мистериозног пожара на истом месту у четвртак.

Демонстранти су позвали у шетњу до председничке палате како би изразили гнев и затражили кажњавање одговорних.

Присталице председника Либана Мишела Ауна позвале су на контра-протест на истом месту, што је повећало тензије.

Стотине војника раздвајале су две групе.

Када су противници власти покушали да пробију кордон на путу ка палати, војници су прво пуцали бојевом муницијом у ваздух, а потом и гуменим мецима, како би их растерали.

Неки демонстранти су бацали каменице и гране на војнике и повредили неколико њих.

Једна група је села насред пута и најавила да се неће померати одатле.

У бејрутској луци је 4. августа експлодирало око 3.000 тона амонијум нитрата, годинама непрописно ускладиштеног у луци. Ни после више од пет недеља није познато шта је изазвало пожар који је довео до експлозије, и још нико није позван на одговорност.

У експлозији је повредјено 6.500 људи и начињена је велика материјална штета. Тај инцидент је додатно погоршао тешку економску кризу у земљи, изазвану вишедеценијском корупцијом и лошим управљањем.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]