Хроника

Мајка настрадале у саобраћајној несрећи у Нишу: За мене ово није несрећан случај

Штампа
петак, 22. јануар 2021.

 У Нишу, у суботу - протест... На месту последње саобраћајне несреће, за коју незадовољни грађани тврде - да није незгода, већ убиство недужних пешака на тротоару, због насилничке и бахате вожње. Због погибије двојице Нишлија 4. јануара, од којих је један 12-годишњи дечак, незадовољство се пренело на улице. У Нишу се још нису опоравили од трагедије у којој је настрадала 25-годишња Јована Петковић. Њена мајка је одлучила да проговори за Н1, зато што сматра да ни њена ћерка није настрадала у несрећном случају.

„Моја ћерка је одвезла другарицу до стана… То је било у 00.25. Након свега пет минута, она је чекала да крене према стану. Упалило се њој зелено светло и кренула је, има и сведока за то, има и снимака камера… На њу је налетео, наравно, младић, који је био у алкохолисаном стању. Он нити је кочио, прошао је са преко 120 км/х, не знам ни сама, надлежни ће то да утврде… Оно што ми знамо је да је имао 1,21 промил алкохола у крви“, каже мајка погинуле Јоване, Весна Петковић.

 

Јована је преминула у Клиничком центру у Нишу, неколико дана пошто је задобила тешке повреде у свом аутомобилу 21. новембра 2020. године, око пола сата после поноћи, поштујући саобраћајна правила. Смртне повреде јој је нанео 20-годишњи возач из Ниша, са иницијалима М.Г. Док познаници и пријатељи траже „правду за Јовану“, мајка поручује да Јована није страдала несрећним сплетом околности.

„Несреће се дешавају и може свакоме да се деси. Али, не може сваком да се деси да пијан седне за волан, са толиком количином алкохола и ко зна још чега и да убије ни кривог ни дужног. Једноставно, то не може свакоме да се деси“, каже Весна Петковић.

Више јавно тужилаштво наложило је истрагу против двадесетогодишњег возача, због постојања основа сумње да је извршио тешко дело против безбедности јавног саобраћаја. Максимална запрећена затворска казна је 12 година и то је управо оно што Нишлије траже да се измени. И мајка погинуле девојке из околине Владичиног Хана за Н1 каже да казна није адекватна.

„Само правда и адекватна казна, мада… По овом, актуелном закону, тих максималних 12 година је ништа. Он ће из затвора изаћи, моје дете из гроба неће. То треба свима да је јасно“, каже Петковић.

М.Г, тврди Весна Петковић, кобне ноћи није позвао Хитну помоћ, свесно је пио и возио, не заустављајући се на семафору.

„За мене ово није несрећан случај“, наводи она.

Као ни за Нишлије, које од почетка јануара протестују тражећи промену закона, али, пре свега, спречавање насилничке вожње у старту – брзим искључењем из саобраћаја. За сада су добили промену на челу саобраћајне полиције, чешће контроле свих возача и обећања локалне власти да ће се укључити у решавање проблема.

(Н1)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]