Početna strana > Hronika > Marko Đurić: Iza fotografije mene i Đeljalja Svećle stoji PDK, a svrha je obračun sa Samoopredeljenjem
Hronika

Marko Đurić: Iza fotografije mene i Đeljalja Svećle stoji PDK, a svrha je obračun sa Samoopredeljenjem

PDF Štampa El. pošta
utorak, 10. decembar 2019.

 Iza fotografije direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, i funkcionera Samoopredeljenja, Đeljalja Svećle stoji PDK, otkrio je, po povratku iz Tirane, Đurić u intervjuu za TV Prva. Kako objašnjava, svrha fotografije bio je obračun PDK sa Samoopredeljenjem i pokušaj da se ta stranka prikaže kao nedosledna. Sa Svećlom, kako kaže, nije pričao ni o pregovorima, ni o vladi.

Đurić je protekla dva dana boravio u Tirani gde je zajedno sa političkim predstavnicima iz regiona prisustvovao okruglom stolu o regionalnoj saradnji. Pored predstavnika Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, na dvodnevnom okruglom stolu prisustvovali su i "predstavnici gotovo svih političkih stranaka iz naše južne pokrajine", podseća Kossev.

Za člana predsedništva Samoopredeljenja u čijem društvu je uslikan, Đeljalja Svećlu, direktor Kancelarije za KiM navodi da je ekstreman, ali da je, za razliku od drugih političkih predstavnika sa Kosova, ipak prisustvovao takvom događaju.

"Gospodin Svećla je jedan od ekstremnijih albanskih političara, on je tvrdokorni separatista, jedan od najradikalnijih saradnika Aljbina Kurtija, čovek koji se zalaže i za nezavisnost i za najstrašnije mere reciprociteta i sve ostalo, a bio je učesnik tog okruglog stola", kazao je.

S druge strane, ovom, za razliku od prethodnog sastanka, nisu prisustvovali predstavnici PDK, a upravo njih Đurić označava kao odgovorne za objavljivanje fotografije.

"PDK Tačija i Veseljija, za razliku od prethodnog sastanka koji je bio u Skoplju u septembru, nije poslao svog predstavnika, ali su, gle čuda, poslali na večeru nekoga da napravi fotografijicu za večerom i onda politička bura koju su iskoristili za svoj unutrašnji obračun sa Samoopredeljenjem da bi pokazali kako su tobože oni licemerni, a ovi su dosledno separatisti", pojasnio je Đurić šta je bila svrha fotografije objavljene u subotu uveče.

Naglašava da učesnici skupa nisu razgovarali ni o dijalogu Beograda i Prištine, ni o budućoj vladi, nego se razgovaralo o regionalnoj saradnji i tome kako da se uspostave generalno normalniji odnosi.

"Mislim da je dobro što sam bio tamo. Na kraju krajeva, građani Srbije me plaćaju već 7 i po godina da razgovaram, bio sam preko 200 puta na razgovorima sa separatistima u Briselu i na raznim drugim mestima".

Optužnica preko novina znak atrofije prištinskog pravosuđa

Đurić je prokomentarisao i jučerašnje objavljivanje delova optužnice u slučaju ubistva Ivanovića od strane prištinskeGazete Express. Optužnica, iako do juče prema potvrdi advokata dva osumnjičena nije prosleđena odbrani, ali je zato stigla do medija.

"Ta optužnica preko novina pokazuje potpunu atrofiju i nemoć pravosuđa u Prištini i u stvari ona nije optužnica već nastavak linča i hajke na Srbe na KiM i Srbiju", kazao je.

Što se tiče srpske istrage, Đurić optužuje Prištinu da "prikriva dokaze" i navodi da Priština nije odgovorila na tri od četiri zamolnice Ministarstva pravde.

"Do sada svi tragovi tog stravičnog zločina vode do počinioca u Prištini", navodi Đurić šta su dosadašnji zaključci operativnog rada srpskih istražnih organa.

(KoSSev)