Početna strana > Hronika > Marti Ahtisari: Kosovo je nepovratno nezavisno
Hronika

Marti Ahtisari: Kosovo je nepovratno nezavisno

PDF Štampa El. pošta
utorak, 09. decembar 2008.

Nezavisnost Kosova, koju je priznalo oko pedeset država je "nepovratna" uprkos upornom protivljenju Rusije i Srbije, ocenio je bivši specijalni izaslanik za Kosovo Marti Ahtisari.

Ahtisari je ovo rekao na konferenciji za štampu u Oslu gde će mu sutra biti uručena Nobelova nagrada za mir koja mu je dodeljena za njegove misije širom sveta tokom poslednjih 30 godina.

"Kosovo je nezavisno i ostaće nezavisno. Njega je priznalo preko 50 zemalja i još važnije, priznale su ga zemlje koje predstavljaju 65 ili 70 odsto svetske privrede", rekao je bivši finski predsednik i dodao da će i druge zemlje slediti taj primer. "Proces je nepovratan", rekao je on.

Kako navodi AFP, tokom svog posredovanja oko Kosova od novembra 2005. do marta 2007. Ahtisari nije uspeo da postigne sporazumno rešenje između Srba i Kosovskih Albanaca o budućnost te pokrajine koja je većinski nastanjena Albanicima.

Kosovo je unilateralno proglasilo nezavisnost od Srbije 17. februara.

Ahtisari je rekao da se nada da će Kosovo moći da se uključi "što pre moguće" u međunarodne finansijske institucije.

Bivši finski predsednik je takođe pozdravio početak rada evropske policijske i pravne misije Euleks koja preuzima od Unmika koji se nalazi na Kosovu od 1999. godine. Iako su Srbi sa Kosova ublažili stav prema Euleksu, Ahtisari, je rekao da što se tiče Rusa on "ne vidi značajne promene", dodaje AFP.

Ahtisariju će biti uručena Nobelova nagrada za mir za njegov rad u Indonezijskoj provincij Aceh, Namibiji i na Balkanu.

(Beta)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner