Хроника

Марти Ахтисари: Косово је неповратно независно

Штампа
уторак, 09. децембар 2008.

Независност Косова, коју је признало око педесет држава је "неповратна" упркос упорном противљењу Русије и Србије, оценио је бивши специјални изасланик за Косово Марти Ахтисари.

Ахтисари је ово рекао на конференцији за штампу у Ослу где ће му сутра бити уручена Нобелова награда за мир која му је додељена за његове мисије широм света током последњих 30 година.

"Косово је независно и остаће независно. Њега је признало преко 50 земаља и још важније, признале су га земље које представљају 65 или 70 одсто светске привреде", рекао је бивши фински председник и додао да ће и друге земље следити тај пример. "Процес је неповратан", рекао је он.

Како наводи AFP, током свог посредовања око Косова од новембра 2005. до марта 2007. Ахтисари није успео да постигне споразумно решење између Срба и Косовских Албанаца о будућност те покрајине која је већински настањена Албаницима.

Косово је унилатерално прогласило независност од Србије 17. фебруара.

Ахтисари је рекао да се нада да ће Косово моћи да се укључи "што пре могуће" у међународне финансијске институције.

Бивши фински председник је такође поздравио почетак рада европске полицијске и правне мисије Еулекс која преузима од Унмика који се налази на Косову од 1999. године. Иако су Срби са Косова ублажили став према Еулексу, Ахтисари, је рекао да што се тиче Руса он "не види значајне промене", додаје AFP.

Ахтисарију ће бити уручена Нобелова награда за мир за његов рад у Индонезијској провинциј Ацех, Намибији и на Балкану.

(Бета)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]