Хроника

Матеуш Моравјецки: Влада Пољске жели да од Аустрије откупи логор Матхаузен

Штампа
субота, 07. децембар 2019.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио је да његова влада жели да од Аустрије откупи локацију некадашњег нацистичког концентрационог логора Маутхаузен, где су током Другог светског рата убијене десетине хиљада Пољака.

Моравјецки је рекао да је циљ да се сачува сећање на око 120.000 жртава логора, међу којима је било много пољских интелектуалаца.

Логор Маутхаузен је отворен 1938. и био је први који су нацисти отворили у окупираној Аустрији. До тренутка када су савезнички војници 1945. стигли до њега, кроз логор је прошло 335.000 затвореника. Услови живота у логору су били такви да су доводили до масовних умирања.

Међу онима заточеним у њему били су противници нацизма, комунисти, хомосексуалци, пољски интелектуалци, Шпанци, совјетски ратни заробљеници и други.

Пољска влада тврди да изграђени станови и канцеларије које покривају део локалитета не одговарају његовој природи. Варшава је понудила Аустрији да откупи локалитет да би га очувала за будућност, рекао је премијер Моравјецки, иако није објаснио како би евентуална куповина била изведена.

"Не можемо дозволити да локација некадашњег логора за истребљење буде претворена у нешто што није вредно обележавања", рекао је пољски премијер.

Моравјецки је ово изјавио у Аушвицу, највећем нацистичком логору смрти, током прве посете немачке канцеларке Ангеле Меркел том локалитету. Немци су изградили Аушвиц-Биркенау у окупираној Пољској 1940. године и до 1945. ту убили око 1,1 милиона људи, највећим делом Јевреја. 

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]