Početna strana > Hronika > Medvedev upozorio SAD na posledice ako postave raketni štit u Evropi
Hronika

Medvedev upozorio SAD na posledice ako postave raketni štit u Evropi

PDF Štampa El. pošta
petak, 10. jul 2009.

AKVILA – Ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je danas SAD da će ruska strana razmestiti svoje projektile u oblasti Kaljingrad, u blizini Poljske, ukoliko se Vašington ne dogovori s Moskvom u vezi razmeštanja američkog raketnog štita u Evropi.

Medvedev je na konferenciji za novinare tokom samita G8 u Italiji podsetio na naredbu koju je izdao nešto ranije ove godine da se pripremi razmeštanje raketa kratkog dometa u ruskoj enklavi Kaljingrad, kao odgovor na razmeštanje američkog šita u centralnoj Evropi, preneo je Rojters.

„Ukoliko ne uspemo da se dogovorimo u vezi sa ovim pitanjem, znate koje su posledice. Ono što sam rekao u obraćanju naciji, ostaje na snazi”, kazao je Medvedev u italijanskom gradu Akvili, tokom poslednjeg dana samita lidera Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8).

Rusija se na samitu G8 vratila oštrijoj retorici o kontroli naoružanja, što je u suprotnosti sa pozitivnim izjavama datim tokom posete američkog predsednika Baraka Obame Moskvi početkom sedmice, kada su dve strane postigle širok dogovor o smanjenju nuklearnog naoružanja, ocenila je britanska agencija.

Tokom Obamine posete Moskvi, Medvedev je izjavio da „niko ne kaže da je raketna odbrana sama po sebi loša ili da predstavlja pretnju za nekoga”, ali se danas vratio tradicionalnom ruskom stavu o američkom protivraketnom sistemu, opisujući ga kao štetnog i opasnog po Rusiju. Ruski predsednik je izjavio da insistiranje SAD na razmeštanju delova sistema protivraketne odbrane u Evropi može da spreči postizanje dogovora o smanjenju nuklearnog naoružanja, o kome dve strane vode pregovore. Ruski i američki predsednik su se tokom razgovora u Moskvi dogovorili da do kraja godine postignu dogovor o smanjenju nuklearnog naoružanja, podsetila je britanska agencija.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner