Хроника

Медведев упозорио САД на последице ако поставе ракетни штит у Европи

Штампа
петак, 10. јул 2009.

AКВИЛА – Руски председник Дмитриј Медведев упозорио је данас САД да ће руска страна разместити своје пројектиле у области Каљинград, у близини Пољске, уколико се Вашингтон не договори с Москвом у вези размештања америчког ракетног штита у Европи.

Медведев је на конференцији за новинаре током самита Г8 у Италији подсетио на наредбу коју је издао нешто раније ове године да се припреми размештање ракета кратког домета у руској енклави Каљинград, као одговор на размештање америчког шита у централној Европи, пренео је Ројтерс.

„Уколико не успемо да се договоримо у вези са овим питањем, знате које су последице. Оно што сам рекао у обраћању нацији, остаје на снази”, казао је Медведев у италијанском граду Аквили, током последњег дана самита лидера Групе осам најразвијенијих земаља света (Г8).

Русија се на самиту Г8 вратила оштријој реторици о контроли наоружања, што је у супротности са позитивним изјавама датим током посете америчког председника Барака Обаме Москви почетком седмице, када су две стране постигле широк договор о смањењу нуклеарног наоружања, оценила је британска агенција.

Током Обамине посете Москви, Медведев је изјавио да „нико не каже да је ракетна одбрана сама по себи лоша или да представља претњу за некога”, али се данас вратио традиционалном руском ставу о америчком противракетном систему, описујући га као штетног и опасног по Русију. Руски председник је изјавио да инсистирање САД на размештању делова система противракетне одбране у Европи може да спречи постизање договора о смањењу нуклеарног наоружања, о коме две стране воде преговоре. Руски и амерички председник су се током разговора у Москви договорили да до краја године постигну договор о смањењу нуклеарног наоружања, подсетила је британска агенција.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]