Početna strana > Hronika > Metju Palmer: Dejtonski sporazum bio uspešan u postizanju svog primarnog cilja, reformisana BiH biće drugačija
Hronika

Metju Palmer: Dejtonski sporazum bio uspešan u postizanju svog primarnog cilja, reformisana BiH biće drugačija

PDF Štampa El. pošta
petak, 20. novembar 2020.

 VAŠINGTON - Uoči sutrašnjeg obeležavanja 25-godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer kaže da je taj sporazum doveo do mira, ali da je još mnogo posla na razvoju bolje budućnosti za BiH.

Palmer je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je Dejtonski sporazum bio uspešan u postizanju svog primarnog cilja, u zaustavljanju rata, nasilja i patnje, ali da, kako je rekao, još nije ispunjena vizija BiH integrisane u evropsku porodicu.

Uveren je, ističe, da će građani BiH "radeći zajedno moći da ostvare tu viziju kako bi osigurali evropsku budućnost za sebe i svoju decu".

Upitan da li je Dejton postao prepreka napretku zemlje ili u sadašnjim okvirima postoji značajan prostor za velike i važne reforme Palmer ističe da su reforme ključne.

Prema njegovim rečima, reformisana BiH, koja će se kvalifikovati za članstvo u EU, biće drugačija BiH.

"Sistem mora biti funkcionalniji. Sistem mora biti sposobniji za isporuku roba i usluga građanima Bosne i Hercegovine. I sistem mora da smatra odgovornim rukovodstvo. To mora biti transparentno", rekao je Palmer, koji smatra da politički lideri moraju da shvate da im interes mora biti nastavak reformi koje su neophodne da bi Bosna bila uspešna.

"To je izazov, zar ne? Jer ono o čemu zapravo govorimo je politička volja. Na kraju, na građanima Bosne i Hercegovine je da odgovornim smatraju svoje lidere, da izraze svoje želje, ambicije, očekivanja i u onoj meri u kojoj lideri ne uspevaju ispuniti ta očekivanja da ih pozivaju na odgovornost, uključujući posebno na izborima. To je suština demokratske prakse", rekao je Palmer.

Osvrnuvši se na još uvek nezvanične rezultate lokalnih izbora u BiH, posebno za Banjaluku i Sarajevo, Palmer kaže da oni ukazuju da su građani poželeli da vide promenu.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner