Хроника

Метју Палмер: Дејтонски споразум био успешан у постизању свог примарног циља, реформисана БиХ биће другачија

Штампа
петак, 20. новембар 2020.

 ВАШИНГТОН - Уочи сутрашњег обележавања 25-годишњице од потписивања Дејтонског мировног споразума за БиХ, заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер каже да је тај споразум довео до мира, али да је још много посла на развоју боље будућности за БиХ.

Палмер је у интервјуу за Глас Америке рекао да је Дејтонски споразум био успешан у постизању свог примарног циља, у заустављању рата, насиља и патње, али да, како је рекао, још није испуњена визија БиХ интегрисане у европску породицу.

Уверен је, истиче, да ће грађани БиХ "радећи заједно моћи да остваре ту визију како би осигурали европску будућност за себе и своју децу".

Упитан да ли је Дејтон постао препрека напретку земље или у садашњим оквирима постоји значајан простор за велике и важне реформе Палмер истиче да су реформе кључне.

Према његовим речима, реформисана БиХ, која ће се квалификовати за чланство у ЕУ, биће другачија БиХ.

"Систем мора бити функционалнији. Систем мора бити способнији за испоруку роба и услуга грађанима Босне и Херцеговине. И систем мора да сматра одговорним руководство. То мора бити транспарентно", рекао је Палмер, који сматра да политички лидери морају да схвате да им интерес мора бити наставак реформи које су неопходне да би Босна била успешна.

"То је изазов, зар не? Јер оно о чему заправо говоримо је политичка воља. На крају, на грађанима Босне и Херцеговине је да одговорним сматрају своје лидере, да изразе своје жеље, амбиције, очекивања и у оној мери у којој лидери не успевају испунити та очекивања да их позивају на одговорност, укључујући посебно на изборима. То је суштина демократске праксе", рекао је Палмер.

Осврнувши се на још увек незваничне резултате локалних избора у БиХ, посебно за Бањалуку и Сарајево, Палмер каже да они указују да су грађани пожелели да виде промену.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]